Blog › Behandelingen

Behandelingen

Polikliniek orthopedie start met Hyaluronzuur (Durolane®) infiltraties (Door: Annemarie Winkelman, verpleegkundig specialist)

Donderdag, 20 December 2012 Pijn in de knie is een veel voorkomende problematiek. Indien pijnstillende medicatie en fysiotherapie niet helpt volgt meestal een onderzoek door de orthopedisch chirurg. Als de röntgenfoto ernstige slijtage laat zien, wordt een operatie overwogen. Vaak is er echter een milde vorm van arthrose te zien die niet in aanmerking komt voor operatie.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Géén MOM-protheses in het Slingeland Ziekenhuis (Door: dr. D.J. Wever, orthopeed)

Zaterdag, 01 September 2012 Het afgelopen jaar is de metaal-op-metaal heupprothese (MOM-prothese) negatief in het nieuws gekomen. De MOM-prothese is een type heupprothese waarbij zowel de kop als de kom van metaal zijn gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat dit type heupprothese ernstige complicaties kan veroorzaken doordat metaaldeeltjes van de prothese kunnen loslaten. Het metaalslijpsel geeft hoge concentraties Cobalt en Chroom in het bloed en kan aanleiding geven tot de vorming van pseudotumoren en of loslating van de prothese.  Op advies van de Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV) worden alle patiënten met een MOM-prothese opgeroepen om jaarlijks de prothese te laten controleren. Vanaf januari 2012 raadt de NOV tevens het gebruik van de MOM-heupprothese met grote koppen af.

Het Slingeland Ziekenhuis heeft de MOM-protheses nooit gebruikt. In het Slingeland Ziekenhuis wordt een totale heupprothese gebruikt met een steel en kop van metaal en een kom van kunststof. Deze protheses zijn veilig en patiënten die in het Slingeland Ziekenhuis een heupprothese hebben gekregen, hoeven zich geen zorgen te maken.

Als u niet weet wat voor type heupprothese u heeft gekregen, kunt u terecht op de polikliniek Orthopedie. Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het secretariaat op telefoonnummer (0314) 32 96 18.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 2

Hernieuwd TopZorg-contract heupprothese (Door: dr. D.J. Wever, orthopeed)

Woensdag, 28 Maart 2012 Zorgverzekeraar Menzis heeft met het Slingeland Ziekenhuis, voor de periode 1 januari 2012 tot 1 januari 2015, twee hernieuwde TopZorg contracten gesloten: voor de behandelingen totale heupprothese en hernia-operaties. Dit betekent dat Menzis patiënten aanraadt voor deze behandelingen naar het Slingeland Ziekenhuis te gaan, omdat hier kwalitatief goede en betaalbare zorg wordt geleverd.
 
De bestaande TopZorg contracten voor de behandeling van: borstkanker, liesbreuk, meniscus, spataderen en OSAS (slaapapneu-syndroom) lopen nog tot 2013 door. Voor alle TopZorg behandelingen geldt dat:
  • De behandeling voldoet aan hoge kwaliteitseisen;
  • De patiënt snel terecht kan voor een behandeling;
  • De patiënt uitstekend wordt geïnformeerd over de behandeling en nazorg.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Verklein de kans op infecties bij protheses (Door: dr. D.J. Wever, orthopeed)

Behandeling tegen Staphylococcus aureus

Donderdag, 13 Oktober 2011 Een infectie bij een heup- of knieprothese is een groot probleem. Een infectie kan er toe leiden dat de heupprothese moet worden vervangen. Gelukkig ligt het infectiepercentage op de afdeling Orthopedie in het Slingeland Ziekenhuis erg laag. In 2009 werd bij de heup- en knievervangende operaties zelfs geen enkele infectie vastgesteld.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Patiënten tevreden over heup- en knieoperatie (Door: Annemarie Winkelman, verpleegkundig specialist)

Heup/knieoperatie goed beoordeeld in enqêute

Dinsdag, 16 Augustus 2011 Heup/knieoperatie goed beoordeeld in enquête patiëntentevredenheid
 
In de jaarlijkse Consumer Quality Index (CQI) Ziekenhuizen komt orthopedie in het Slingeland Ziekenhuis goed naar voren. De CQI is een landelijk onderzoek naar ervaringen van patiënten. Met behulp van enquêtes worden de ervaringen van patiënten en hun waardering van de zorg gemeten. De enquêtes worden door een onafhankelijk onderzoeksbureau uitgevoerd in opdracht van de zorgverzekeraars.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 2


 
Archief