BlogBehandelingen › Géén MOM-protheses in het Slingeland Ziekenhuis

Géén MOM-protheses in het Slingeland Ziekenhuis

dr. D.J. Wever, orthopeed

Zaterdag, 1 September 2012

Het afgelopen jaar is de metaal-op-metaal heupprothese (MOM-prothese) negatief in het nieuws gekomen. De MOM-prothese is een type heupprothese waarbij zowel de kop als de kom van metaal zijn gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat dit type heupprothese ernstige complicaties kan veroorzaken doordat metaaldeeltjes van de prothese kunnen loslaten. Het metaalslijpsel geeft hoge concentraties Cobalt en Chroom in het bloed en kan aanleiding geven tot de vorming van pseudotumoren en of loslating van de prothese.  Op advies van de Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV) worden alle patiënten met een MOM-prothese opgeroepen om jaarlijks de prothese te laten controleren. Vanaf januari 2012 raadt de NOV tevens het gebruik van de MOM-heupprothese met grote koppen af.

Het Slingeland Ziekenhuis heeft de MOM-protheses nooit gebruikt. In het Slingeland Ziekenhuis wordt een totale heupprothese gebruikt met een steel en kop van metaal en een kom van kunststof. Deze protheses zijn veilig en patiënten die in het Slingeland Ziekenhuis een heupprothese hebben gekregen, hoeven zich geen zorgen te maken.

Als u niet weet wat voor type heupprothese u heeft gekregen, kunt u terecht op de polikliniek Orthopedie. Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het secretariaat op telefoonnummer (0314) 32 96 18.ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Géén MOM-protheses in het Slingeland Ziekenhuis

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)