BlogBehandelingen › Polikliniek orthopedie start met Hyaluronzuur (Durolane┬«) infiltraties

Polikliniek orthopedie start met Hyaluronzuur (Durolane®) infiltraties

Annemarie Winkelman, verpleegkundig specialist

Donderdag, 20 December 2012

Pijn in de knie is een veel voorkomende problematiek. Indien pijnstillende medicatie en fysiotherapie niet helpt volgt meestal een onderzoek door de orthopedisch chirurg. Als de r├Ântgenfoto ernstige slijtage laat zien, wordt een operatie overwogen. Vaak is er echter een milde vorm van arthrose te zien die niet in aanmerking komt voor operatie.

Zelfs eenvoudige bewegingen zoals lopen en traplopen zijn dan belastend voor de knie├źn. Als er sprake is van arthrose is de kraakbeenlaag in het kniegewricht dunner en heeft meer moeite met het opvangen van belastende en onverwachte bewegingen. De gewrichtsvloeistof (synovia) in het gewricht dient als een soort schokdemper voor de botten en gewrichten. Bij arthrose neemt de viscositeit van het synovia af, wat kan leiden tot pijnklachten.
Dan bestaat de mogelijkheid om Hyaluronzuur (Durolane┬«) in het gewricht te spuiten. Hyaluronzuur (Durolane┬«) is een "smeermiddel" om de bewegingen van het gewricht te verbeteren en daardoor pijn te bestrijden. De behandeling hoeft maar eenmaal te geschieden. Een intra-articulaire injectie met hyaluronzuur (Durolane┬«) wordt gebruikt ter behandeling bij symptomen van milde tot matige artrose van o.a. de knie├źn.

Vanaf januari 2013 zal op de polikliniek orthopedie ook gewerkt gaan worden met Hyaluronzuur (Durolane┬«). Indien pati├źnten bovenstaande klachten hebben en op de r├Ântgenfoto een aangetoonde arthrose hebben, die niet reageert op intra articulaire injecties met Kenacort (corticostero├»den), kan Hyaluronzuur gebruikt worden.

Hyaluronzuur (Durolane®) is veilig middel wat al meer dan 10 jaar over de gehele wereld veilig gebruikt. De weinige, kortdurende, in klinische onderzoeken gemelde bijwerkingen worden omschreven als geringe pijn, zwelling en/of stijfheid in het gewricht.

Raadpleeg uw arts als ongebruikelijke pijn en/of zwelling langer dan ongeveer een week aanhoudt.

ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Polikliniek orthopedie start met Hyaluronzuur (Durolane®) infiltraties

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)