Plaatsen PSI-knie primeur voor maatschap

JB, webredacteur

Donderdag, 28 Februari 2013

Primeur voor maatschap orthopedie; het plaatsen van een PSI knie

Dr. D.J. Wever, orthopedisch chirurg in het Slingeland Ziekenhuis heeft als eerste in Nederland de NexGen knieprothese geplaatst via een PSI (Patiënt Specifiek Instrumentarium) procedure.
Met de PSI-techniek kan de chirurg op basis van 3D beelden van de patiënt, het plaatsen van een knieprothese exact voorbereiden. Voor de operatie kunnen zo op de computer de positie, grootte en juiste zaagvlakken voor de knieprothese worden bepaald. Vervolgens word voor de patiënt het specifiek hulp instrumentarium gemaakt welke dient als hulpmiddel tijdens de operatie om de knieprothese op de voorbereide manier te plaatsen.

In de praktijk betekent dit dat er voorafgaand aan de operatie een MRI-scan gemaakt wordt. De gegevens van deze MRI worden naar de fabrikant gestuurd voor een driedimensionale reconstructie. Vervolgens wordt er een voorstel gemaakt voor het plaatsen van de knieprothese. Aan de hand van deze gegevens wordt door de fabrikant een patiëntspecifieke mal gemaakt. Deze mal wordt tijdens de operatie gebruikt om de knieprothese te plaatsen.
Onlangs hebben de eerste operaties plaatsgevonden en zijn de eerste PSI knieën met succes geplaatst. Bent u benieuwd hoe deze techniek werkt, dan kunt u aanvullende informatie vinden via de website van Zimmer.
Tevens zijn er voor het tv-programma Gezonde Zorg (Focuz TV) opnames gemaakt, waarin een patiënt met een PSI-knie wordt gevolgd. De uitzending vindt plaats op 20-2-2013.

ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Plaatsen PSI-knie primeur voor maatschap

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)