Verklein de kans op infecties bij protheses

Behandeling tegen Staphylococcus aureus

dr. D.J. Wever, orthopeed

Donderdag, 13 Oktober 2011

Een infectie bij een heup- of knieprothese is een groot probleem. Een infectie kan er toe leiden dat de heupprothese moet worden vervangen. Gelukkig ligt het infectiepercentage op de afdeling Orthopedie in het Slingeland Ziekenhuis erg laag. In 2009 werd bij de heup- en knievervangende operaties zelfs geen enkele infectie vastgesteld.


De bacterie Staphylococcus areus (S. aureus) is een van de meest voorkomende verwekkers van infecties in het ziekenhuis. Deze bacterie komt bij een groot deel (20-50%) van de gezonde mensen voor op de huid en de slijmvliezen van de neus.
Alle patiënten die een gewrichtsvervangende operatie ondergaan, worden gecontroleerd op deze bacterie. De aanwezigheid van de bacterie voor gezonde mensen is geen probleem. Maar patiënten die geopereerd worden en (neus)drager zijn van de S.aureus hebben een verhoogde kans op het krijgen van een infectie veroorzaakt door de S.aureus.
Door patiënten voor opname te controleren op dragerschap met de Staphylococcus aureus bacterie en ze direct te behandelen met zeep en een neuszalf als de bacterie is gevonden, kan tot 80 % van de wondinfecties worden voorkomen. (bron: Zon-Mw onderzoek, gepubliceerd in The New England Journal of Medicine).
Twaalf tot veertien dagen voor de operatie mag de patiënt bij zichzelf een neuskweek afnemen. Aan de hand van de uitslag zal de patiënt behandeld worden met antibiotische neuszalf en desinfecterende zeep.

Meer lezen over S. aureus:
folder Verklein de kans op een infectie door de bacterie Staphylococcus aureus


ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Verklein de kans op infecties bij protheses

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)