BlogOrthopedie › Fast Track heup- en knieoperaties

Fast Track heup- en knieoperaties

Nieuwe aanpak bevordert snel herstel patiënt

LS, webredactie

Vrijdag, 11 November 2016

Vorig jaar december liet mevrouw Corrie Vianen haar linkerknie opereren. In juni van dit jaar haar rechterknie. De werkwijze voor heup- en knieoperaties is in die tijd gewijzigd. Bij Fast Track operaties gebruiken de orthopeden onder andere een verbeterd pijnprotocol waardoor mensen sneller kunnen bewegen en het welbevinden en daarmee het herstel van patiënten wordt verbeterd.

Bij mijn eerste operatie kreeg ik een zeer pijnlijke spuit in mijn lies en lag ik vijf dagen in het ziekenhuis”, vertelt mevrouw Vianen. “Mijn tweede operatie in juni verliep heel anders.Geen morfine, geen pijnlijke spuit. Binnen twee dagen was ik weer thuis en kon ik alweer staan en een beetje lopen. Ik ben zeer positief over deze nieuwe aanpak. Ik was heel snel mobiel, eerst al op de hometrainer en niet veel later op de elektrische fiets.”

Welbevinden van de patiënt

“Deze nieuwe werkwijze is een prestatie van het hele behandelteam”, vertelt orthopeed Björn Steffanie namens de vakgroep Orthopedie. “De voorbereiding kostte veel tijd, maar de resultaten zijn nu al zeer positief. Pijnklachten zijn verminderd en patiënten kunnen eerder op hun geopereerde been staan waardoor ze heel snel na de operatie uit bed kunnen. We gebruiken geen katheters of drains en werken met een andere soort pijnstilling met als doel; het welbevinden van de patiënt te optimaliseren”, licht orthopeed Steffanie toe. “Mensen hebben minder slangen aan hun lijf, zijn vanwege een andere medicatie niet zo misselijk en herstellen daardoor sneller. Ze komen fitter uit de operatie, kunnen daardoor eerder in beweging komen en hoeven korter in het ziekenhuis te verblijven. Een prettige bijkomstigheid.” Intensieve samenwerking Anne-Marie Winkelman is nurse practitioner orthopedie en tevens teamleider van de polikliniek Orthopedie. “Nog maar kort geleden, in februari, waren we op een nationaal congres waar we over Fast Track hoorden. Professor Kehlet uit Denemarken, de grondlegger van Fast Track, besprak daar stapsgewijs de effecten van de nieuwe aanpak die we nu al terugzien bij de patiënten”, blikt ze terug. “Dat is het resultaat van de intensieve samenwerking met het hele behandelteam. Niet alleen de orthopeden en de anesthesisten, maar ook de fysiotherapeuten en de verpleegkundigen hebben hun manier van werken aan moeten passen voor een sneller en beter herstel van de patiënt.”

Goede voorbereiding

Bovendien is een goede voorbereiding van de patiënten van belang. “Dat betekent vooral goede voorlichting geven, zodat mensen heel goed weten wat ze te wachten staat en niet verrast worden. Zo zorgen we samen met de patiënt voor een optimale zorg op het gebied van heupen knieprotheses. We maken daarbij gebruik van de nieuwste technieken, zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en bieden de beste zorg afgestemd op de individuele patiënt”, aldus Anne-Marie. Mevrouw Vianen beaamt het. “Je wordt hier als patiënt prima begeleid, zowel voor, tijdens als na de ingreep. En je specialist is steeds je aanspreekpunt.”
“Dokter Steffanie is mijn held! Ik heb mijn leven weer terug, ik kan weer fietsen”,

aldus mevrouw Vianen.
foto: charles keijser

ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Fast Track heup- en knieoperaties

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)