BlogRecente blogs › Vakgroep Orthopedie werkt met de PSI methode

Vakgroep Orthopedie werkt met de PSI methode

Nieuwe methode voor plaatsen knieprothese

LS, webredactie

Vrijdag, 5 Juli 2013

Artikel uit Slingeland Nieuws nr.13, mei 2013

In het kader van wetenschappelijk onderzoek werkt het Slingeland Ziekenhuis met een een nieuwe methode voor het plaatsen van een knieprothese, de PSImethode. Belangrijke voordelen van de PSI-methode zijn: maatwerk voor de individuele patiënt, kortere operatieduur en waarschijnlijk minder bloedverlies. Een versleten knie is zeer pijnlijk en zorgt voor veel beperkingen in het dagelijks leven.
Als pijnstillers niet meer voldoende helpen, is er gelukkig een medische oplossing voorhanden. Dat is de knieprothese, ook wel de 'kunstknie' genoemd.


Patiëntspecifiek instrumentarium

Het plaatsen van een knieprothese is het werk van de orthopedisch chirurg. Op dit moment werkt Dirk Jan Wever met de nieuwe methode voor het plaatsen van een knieprothese, de zogeheten PSI-methode. PSI staat voor 'personal specific instrumentation', dat je zou kunnen vertalen als 'patiëntspecifiek instrumentarium'. Het instrumentarium dat gebruikt wordt, is namelijk specifiek op maat gemaakt voor de te opereren patiënt. "Het is dus geen ander soort knieprothese, maar de instrumenten die je gebruikt voor het plaatsen zijn anders", zegt orthopedisch chirurg Dirk Jan Wever, die begin 2013 gestart is met een proef van deze methode, bij vooralsnog tien patiënten.

Grote precisie

Hoe werkt het precies? Dirk Jan Wever legt uit. "De plaatsing van een knieprothese komt zeer nauw. De prothese moet zo geplaatst worden, dat het been goed recht staat. Dat vereist grote precisie bij het maken van de zaagvlakken in het bot, waarop de prothese wordt bevestigd. Eén deel van de prothese wordt aan het scheenbeen bevestigd, het andere aan het bovenbeen." Voor het nauwkeurig plaatsen en zagen wordt in de bestaande methode gebruik gemaakt van zogeheten richtapparatuur. "Dat gebeurt met een pen die in de
mergholte van het bovenbeen gaat en een pen die aan de buitenkant langs het scheenbeen gaat. Daarvoor moet dus de mergholte van het bovenbeen worden open gemaakt", vertelt Dirk Jan Wever.

Driedimensionaal

Tot zover de bestaande methode. De PSI-methode werkt anders. "Naast de röntgenfoto die altijd al gemaakt werd, wordt nu ook een MRI-scan gemaakt. Die levert een driedimensionaal beeld op van de beenassen en van de uiteinden van het bot waarop de protheses moeten worden geplaatst. Een computerprogramma berekent vervolgens de grootte van de knieprothese en waar de zaagvlakken moeten komen. Uiteraard controleer ik of dit klopt en ik heb ook de mogelijkheid om het aan te passen." Staan de zaagvlakken vast, dan gaan de gegevens naar een bedrijf dat mallen maakt. "Dit bedrijf levert mallen die precies op maat zijn gemaakt voor de patiënt. Tijdens de operatie plaats je die op het bot, waarna je de mal met spijkers vastzet op het bot via vier gaten in de mal. De mal kan maar op één manier op het bot worden geplaatst, dus hij zit altijd goed", aldus Dirk Jan Wever. De mal bepaalt vervolgens de positie van het zaagblok, waardoor de zaagsnede precies op de goede plaats komt. Dit gebeurt zowel aan het scheenbeen als het bovenbeen. Daarna kunnen de protheses worden geplaatst en vastgelijmd.

Voordelen

Wat is nu het voordeel van deze methode? "Het zou nauwkeuriger zijn dan de bestaande methode, antwoordt Dirk Jan Wever. "Mede daarom doen we mee met dit wetenschappelijk onderzoek. Met behulp van de bestaande richtapparatuur controleren we het resultaat."
Daarnaast zijn er twee voordelen die al wel aangetoond zijn. "De operatieduur is korter. Hoe korter een operatie, hoe beter voor de patiënt. Een ander voordeel is dat er waarschijnlijk minder bloedverlies optreedt. De chirurg hoeft namelijk niet de mergholte te openen voor het plaatsen van de richtpen, zoals bij de bestaande methode. Ook is de maat van de te plaatsen prothese van tevoren bekend." Als de resultaten van de proef goed zijn, is de kans groot dat de vakgroep orthopedie de PSI-methode vaker gaat toepassen.
ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Vakgroep Orthopedie werkt met de PSI methode

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)