KenniscentrumBehandelingen › Enkel / Voet › Anatomie van de voet

Anatomie van de voet

Een voet bestaat uit drie delen: de tenen, de middenvoet en de voetwortel. De tenen hebben allemaal drie kootjes, alleen de grote teen heeft er twee. In de middenvoet zitten vijf beenderen, en in de voetwortel zeven. In de voetwortel bevindt zich het sprongbeen (talus). Dit bot is de basis van het enkelgewricht en past precies in de ‘kom', die het scheenbeen en kuitbeen vormen. Op de botten van het enkelgewricht en de voet zit kraakbeen, een elastische laag die werkt als schokdemper en die zorgt dat de voet en de enkel soepel kunnen bewegen. Ter hoogte van de middenvoetsbeenderen zit de voetboog. De voetboog is het deel van de voet dat de grond niet raakt, bij een staande houding.
Door afwijkingen aan de botstructuur kunnen pijn of vermoeidheidsklachten ontstaan. Ook kan de voet op bepaalde plekken overbelast worden, waardoor drukplekken kunnen ontstaan.

Gewrichtsbanden

De stevigheid van de voet wordt niet alleen bepaald door de botten, maar vooral door de gewrichtsbanden. Deze bestaan uit bindweefsel, dat ervoor zorgt dat de voet stabiel is en dat de botten op hun plek blijven zitten.
Aan de voeten en enkels kunnen klachten ontstaan als gevolg van artrose, overbelasting, of een ongeval.

Anatomie van de voet. Bron: Nederlandse Orthopaedische Vereniging www.zorgvoorbeweging.nlDeel deze pagina: