Overslaan en naar de inhoud gaan

Hamerteencorrectie

Gepubliceerd op: 03 februari 2022

De operatieve behandeling van een hamerteen is een hamerteencorrectie. Tijdens deze operatie wordt de teen weer recht gezet. Het uiteinde van het eerste kootje van de hamerteen wordt verwijderd, waardoor de stand van de teen verbetert. Vaak is de teen hierdoor wel iets korter. 
Bijna altijd wordt een pennetje in de teen gezet zodat het gewricht in de goede stand blijft staan. Alleen bij patiënten met reuma of diabetes mellitus wordt dit niet gedaan, in verband met een iets grotere kans op ontstekingen.
Bij een ernstige vergroeiing van de teen wordt de strekpees verlengd om een optimale stand te verkrijgen. Het pennetje zal na drie weken op de polikliniek worden verwijderd. 
Als er maar één teen behandeld hoeft te worden, kan de operatie onder plaatselijke verdoving worden gedaan. Bij meerdere hamertenen, wordt de operatie onder narcose of met een ruggenprik uitgevoerd tijdens een dagopname.

Na de operatie

Na de operatie wordt de voet verbonden. Lopen op de hak mag wel, maar het advies is om veel te rusten waarbij de voet hoger ligt op een kussen. De teen kan nog een aantal weken wat dikker blijven.

Mogelijke complicaties

Zoals bij iedere medische ingreep is er ook bij een hamerteencorrectie kans op complicaties, die overigens zelden voorkomen.

Een specifieke complicatie van de hamerteencorrectie is een nieuwe standsafwijking. Zo kan er opnieuw een hamerteen ontstaan of een te rechte stand van de teen. Gelukkig komt dit maar weinig voor.

Andere mogelijke complicaties, die ook zelden voorkomen, zijn:

  • een infectie van de wond;
  • trombose;
  • een doof gevoel in de tenen of in de voet.

 

Laatst bijgewerkt op: 04 februari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie