Overslaan en naar de inhoud gaan

Osteotomie van de voet

Standscorrectie

Gepubliceerd op: 04 februari 2022

Een osteotomie van de voet is een operatie die wordt gebruikt bij patiënten met een hallux valgus. Dit is een aandoening waarbij de grote teen naar buiten wijst en er een knobbel ontstaat aan de binnenkant van de voet. Bij de osteotomie van de voet wordt het middenvoetsbeentje doorgezaagd. Daarna wordt het kopje opgeschoven en weer in de goede stand vastgezet aan het middenvoetsbeentje. Op deze manier verbetert de stand van de teen.

Mogelijke complicaties

Als gevolg van de operatie zijn kan er een complicatie voorkomen. Mogelijke complicaties bij een osteotomie van de voet:

  • Er kan een infectie van de wond ontstaan;
  • De voet kan langere tijd gezwollen zijn;
  • Soms groeit het bot niet binnen de te verwachten tijd vast. Dan kan het zinvol zijn om het gips langer te laten zitten;
  • Doordat patiënten na de operatie veel zitten bestaat er een vergrote kans op trombose.

Na de operatie

De nazorg na een osteotomie bestaat uit twee weken onbelast lopen met gips. De patiënt mag de voet niet belasten en zal met krukken moeten lopen. Na deze twee weken volgen nog 4 weken loopgips. De voet mag dan wel belast worden. Gedurende acht tot twaalf weken na de operatie kan de voet nog gezwollen zijn. Dit gaat vanzelf over.

Laatst bijgewerkt op: 04 februari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie