Overslaan en naar de inhoud gaan

Anatomie van de knie

Gepubliceerd op: 28 januari 2022

De knie is een gewricht dat nodig is om soepel te kunnen lopen. De knie vormt de verbinding tussen het bovenbeen en het onderbeen. De knie is een gewricht dat bestaat uit de onderzijde van het dijbeen, het scheenbeenbot en de knieschijf aan de voorzijde. Het kuitbeen is geen direct deel van het kniegewricht maar is een belangrijk aanhechtingspunt van de spieren en de buitenste knieband. 

Kniegewricht, knieschijf en kraakbeen

Een gewricht is een scharnierpunt tussen botten. Het kniegewricht bestaat uit drie botten: de knieschijf, het scheenbeen en het dijbeen. De uiteinden van deze botten zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Dat is een gladde elastische laag, die schokken en stoten opvangt, zodat de knie soepel kan bewegen.

Aan de voorkant van het kniegewricht zit de knieschijf. Deze beschermt het gewricht, zorgt er ook voor dat de knie soepel beweegt en speelt een rol bij afremmen tijdens het lopen.

Meniscus

Tussen het gewrichtskraakbeen bevinden zich twee stukjes weefsel in de vorm van een halve maan, de binnenmeniscus (mediale meniscus) en de buitenmeniscus (laterale meniscus). Deze functioneren als schokdemper tijdens het lopen. Wanneer er gewicht op het been wordt gezet, kunnen de menisci naar buiten uitwijken waardoor de neerwaartse kracht naar buiten wordt omgezet. Dit is vergelijkbaar met een bal, die plat wordt als je er op gaat staan.

Gewrichtsbanden

Het kniegewricht wordt op zijn plaats gehouden door gewrichtsbanden. De gewrichtsbanden zijn opgebouwd uit bindweefsel, De binnen- (mediale band) en buitenband (laterale band) zorgen ervoor dat het onderbeen niet naar links of rechts kan verschuiven. De voorste kruisband voorkomt dat het onderbeen naar voren schuift. De achterste kruisband zorgt dat het onderbeen niet naar achteren verschuift.

Spieren en pezen

De spieren en pezen zorgen voor beweging van de knie. Een spier wordt via pezen verbonden met het bot. De hamstrings lopen aan de achterkant van het bovenbeen en zorgen voor het buigen van de knie. De vierkoppige bovenbeenstrekker (musculus quadriceps) loopt aan de voorkant van het bovenbeen en zit vast aan de knieschijf. Deze spier zorgt voor het strekken van het been. De knieschijf is met de knieschijfpees (ligamentum patellae) verbonden met het scheenbeen.
Op de plekken waar wrijving kan ontstaan tijdens het lopen, zitten slijmbeurzen. Dat zijn holtes die gevuld zijn met een stroperige vloeistof. De slijmbeurzen zorgen dat de gewrichten soepel kunnen bewegen. De belangrijkste slijmbeurzen in de knie zitten tussen de knieschijf en de huid en tussen de knieschijfpees en de huid.

Klachten aan de knie:

Aan de knie kunnen vele klachten ontstaan als gevolg van sportblessures, artrose, of door een ongeval.

 

Laatst bijgewerkt op: 01 februari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie