Overslaan en naar de inhoud gaan

Frozen shoulder

Verstijfde schouder

Gepubliceerd op: 28 januari 2022

Een frozen shoulder ontstaat door een overdreven ontstekingsreactie in het kapsel van de schouder. Dit zal verdikken en verschrompelen, waardoor de schouder geleidelijk aan verstijft.

Een frozen shoulder komt voor bij ongeveer twee tot vijf procent van de Nederlandse bevolking en het meeste bij vrouwen.

Klachten

Het ziektebeeld van de frozen shoulder verloopt in drie fasen.

  1. In de eerste fase heeft de patiënt veel pijn en is de schouder nog maar weinig te bewegen. Deze fase duurt drie tot zes maanden. Het bewegen van de arm of schouder gaat moeilijk en is zeer pijnlijk.
  2. In de tweede fase is de pijn minder, maar de verstijving blijft aanwezig. Ook deze fase duurt ongeveer drie tot zes maanden.
  3. In de laatste fase neemt de beweeglijkheid van de schouder weer toe. Uiteindelijk zal de schouder weer een vrij goede bewegelijkheid krijgen.


Oorzaken

Een frozen shoulder kan op twee manieren ontstaan.

  • Ideopatisch: dit is een spontane frozen shoulder, waarvoor geen duidelijke oorzaak te noemen is. Wel weten we dat mensen met diabetes of schildklierproblemen meer kans op een spontane frozen shoulder hebben.
  • Secundair: de verstijving ontstaat als gevolg van een breuk of een peesscheur in de schouder, na een operatie of na een overbelasting van de schouder.

Diagnose stellen

De diagnose wordt gesteld door een lichamelijk onderzoek van de arm en schouder. De orthopeed kan vaststellen in hoeverre de schouder nog volledig kan bewegen. Er wordt meestal wel een röntgenfoto gemaakt om andere onderliggende aandoeningen aan de schouder uit te sluiten.

Behandeling

Hoewel een frozen shoulder vaak vanzelf over gaat, is het wel gewenst om het te behandelen, omdat patiënten vaak veel pijn hebben. De orthopeed bepaalt in overleg met de patiënt welke behandeling het meest geschikt is. Dit hangt onder andere af van de conditie van de patiënt en de ernst van de aandoening.

Er zijn meerdere behandelingen te noemen die de genezing versnellen, maar geen één daarvan geeft optimale resultaten. Na iedere behandeling is er een kleine kans dat de klachten terugkomen.

Om de pijn te verzachten kunnen pijnstillers worden voorgeschreven, of kan een lokale infiltratie in de schouder worden gegeven met ontstekingsremmers. Om de beweeglijkheid van de schouder te verbeteren wordt vaak verwezen naar de fysiotherapeut. Met behulp van oefeningen kan de schouder weer soepeler worden.

Een operatieve behandeling wordt tegenwoordig niet meer gedaan, omdat dit vaak een averechts effect heeft. Het beste is om af te wachten en de pijn te bestrijden. Uiteindelijk zal de beweeglijkheid terugkomen en verdwijnt ook de pijn.

 

Laatst bijgewerkt op: 28 januari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie