Platvoet
Doorgezakte voet
Gepubliceerd op: 01 februari 2022Platvoeten, ook wel doorgezakte voeten genoemd, komen veel voor. Normaal gesproken is de voetboog in het midden van de voet zo'n 1,3 centimeter hoog aan de binnenzijde. Bij een platvoet is deze afstand kleiner of helemaal weg. Daarnaast kan ook de hiel naar binnen zijn gekanteld.
Een platvoet is het tegenovergestelde van een holvoet.
Bij kleine kinderen die net gaan lopen zijn platvoeten normaal. Tot ze acht jaar zijn, hebben veel kinderen platvoeten. Schoenen met een stevige hiel en een soepele zool kunnen helpen. De meeste kinderen ouder dan acht hebben geen platvoeten meer.
Bij platvoeten is er onderscheid tussen een soepele en een stijve platvoet.
Soepele platvoet
De meest voorkomende vorm is de soepele platvoet bij kinderen. Het voetje van het kind is plat en knikt naar binnen, waardoor vooral de binnenkant van de voet belast wordt. Soms slijten de schoenen dan ongelijkmatig af. Als het kind het voetje ontspannen laat hangen (bijvoorbeeld als het kind op schoot zit) dan ontstaat er meestal wel een voetboog aan de binnenzijde van voet. Ook volwassenen kunnen een soepele platvoet hebben. De voetboog is dan wel te zien als je op je tenen gaat staan.
Stijve platvoet
De stijve platvoet blijft in elke stand plat en stijf. Dit komt meestal door een vergroeiing van de voetbotjes. Dat is aangeboren of wordt veroorzaakt door een ziekte of is het gevolg van een ongeluk.
Behandeling
Als de soepele platvoet geen klachten geeft, dan hoeft er niets aan gedaan te worden. Bij ongeveer 95% van de kinderen herstelt de platvoet spontaan. Meestal is de voet rond het dertiende levensjaar volgroeid.
Soms geeft een soepele platvoet wel pijnklachten aan de binnenzijde van de voet en kramp in het been, vooral ‘s nachts. Steunzolen in de schoenen kunnen dan de platvoeten corrigeren. De podotherapeut of orthopedische schoenmaker kan deze zolen aanmeten.
Ook de stijve platvoet hoeft niet behandeld te worden als de patiënt geen klachten heeft. Vaak is het gebruik van steunzolen voldoende om de klachten tegen te gaan.
Een operatie kan de stand van de voet eventueel (gedeeltelijk) herstellen.
Laatst bijgewerkt op: 01 februari 2022