Overslaan en naar de inhoud gaan

Orthopedie Slingeland Ziekenhuis beste zorginstelling voor knieprothese

Elsevier Beste Ziekenhuizen en Klinieken Onderzoek 2021

Gepubliceerd op: 25 november 2021

De resultaten van Elsevier´s jaarlijkse ¨Beste Ziekenhuizen & Klinieken 2021¨ onderzoek zijn bekend gemaakt. We kunnden de afdeling Orthopedie van het Slingeland Ziekenhuis feliciteren omdat zij als beste ziekenhuis naar voren komen voor de ingreep Totale knie-prothese.

 

EW (voorheen Elseviers weekblad) vergelijkt voor zeven ingrepen de kwaliteit van de zorg in 73 ziekenhuizen en 94 zelstandige klinieken.

Het onderzoek is uitgevoerd door bureau SiRM, onder meer gespecialiseerd in vraagstukken in de zorgsector. Voor het onderzoek zijn gegevens gebruikt over verslagjaar 2020, het meest recente jaar waarover informatie publiek beschikbaar is gemaakt door de toezichthoudende instantie. Het is voor het eerst dat EW de zelfstandige klinieken en de ziekenhuizen in één onderzoek heeft vergeleken. 

Slingeland behoort tot de beste tien orthopedische zorgverleners voor de behandeling van de totale knieprothese. De vakgroep behaald in het onderzoek de maximale score. 

Onderzoek

In het onderzoek is een onderlinge vergelijking gemaakt op basis van indicatoren die iets zeggen over de kwaliteit van zorg. Daarbij is onder meer gekeken of de zorginstellingen zich aan de geldende protocollen houden rondom de operaties, of kwaliteitsvisitaties door de beroepsgroep zijn uitgevoerd en of daarbij zwaarwegende adviezen zijn gegeven, en ook of patiënten tijdig zijn geholpen nadat een diagnose is gesteld. Ook geven de indicatoren aan of er voldoende overleg is tussen de diverse zorgverleners die bij een behandeling zijn betrokken, of de patiënt een duidelijk aanspreekpunt heeft, zoals volgens sommige richtlijnen verplicht is, en in hoeverre patiënten naderhand is gevraagd of zij tevreden zijn over de behandeling.  De orthopeden van het Slingeland Ziekenhuis presteerde op alle indicatoren maximaal voor de plaatsing van de knieprothese.

Op de website van EW (ewmagazine.nl/zorg) is het totale overzicht van de onderzochte zorginstellingen en hun scores terug te vinden. Met daarbij voor de ziekenhuizen ook een eindscore voor het functioneren van het ziekenhuis als geheel en voor de financiële positie in het verslagjaar 2020. Verder staat op de site ook een uitgebreide toelichting over de gebruikte methodiek.

 

Laatst bijgewerkt op: 07 februari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie