Overslaan en naar de inhoud gaan

Operatie peesscheur in de schouder

Gepubliceerd op: 01 februari 2022

Een gescheurde schouderpees is een pijnlijke aandoening, waarbij de arm bijna niet te bewegen is. De pees kan niet vanzelf genezen.

Bij oudere patiënten worden de klachten behandeld met pijnstilling en fysiotherapie. Bij een operatie is het risico op een nieuwe peesscheur namelijk te groot.
Bij jonge patiënten kan een gescheurde pees in de schouder vaak wel door middel van een operatie behandeld worden. De uiteindelijke keuze voor een behandeling hangt af van de ernst van de aandoening en de duur van de klachten.

Operatie

De operatie vindt plaats onder narcose. Tijdens de operatie wordt de scheur in de pees gehecht (bij een gedeeltelijke scheur), of opnieuw vastgemaakt aan het bot (als de pees helemaal is afgescheurd). De orthopedisch chirurg bevestigt een spijkertje met hechtdraden in het bot. Daarna wordt de pees vastgemaakt met de draden. Dit gaat het beste wanneer de gescheurde pees direct wordt behandeld. Als patiënten niet op tijd met hun klachten naar de huisarts gaan, verdwijnt de elasticiteit van de spier. Het wordt hierdoor steeds moeilijker om de pees te hechten.
De patiënt blijft na de operatie één nacht op de verpleegafdeling in het ziekenhuis.

Na de operatie

Na de operatie moet de arm zes weken in een sling gedragen worden. Daarna mag de schouder actief bewogen worden en zijn ook krachtoefeningen toegestaan. De totale revalidatie duurt drie tot zes maanden.

Mogelijke complicaties

Er is een grote kans dat het resultaat van de operatie goed is. De meeste patiënten herstellen goed van de operatie. Zoals bij iedere medische behandeling zijn er enkele complicaties mogelijk.

  • Er kan een infectie ontstaan bij de wond.
  • Er kan een zenuw in de huid geraakt worden, waardoor de huid tijdelijk ‘doof' aanvoelt. Dit gaat vanzelf weer over.
  • Bij sommige patiënten ontstaat na de operatie een frozen shoulder. Dit kan de revalidatie vertragen.

 

Laatst bijgewerkt op: 01 februari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie