Heupdysplasie
Aangeboren heupafwijking bij kinderen
Gepubliceerd op: 31 januari 2022Heupdysplasie is een aangeboren afwijking aan het heupgewricht. De heupkop past niet goed in de heupkom, omdat de kom niet diep genoeg is.
Een andere vorm van een aangeboren afwijking is de heupluxatie. Hierbij zit de kop niet in de kom, maar is uit de kom naar boven verplaatst en kan niet terug in de kom.
Heupdysplasie is een van de meest voorkomende aangeboren afwijkingen. Het komt voor bij ongeveer 2% van de baby's, vaker bij meisjes dan bij jongens.
Oorzaken
Er zijn meerdere oorzaken voor heupdysplasie. Toch is er niet bij iedereen een duidelijke oorzaak te noemen. Soms gaat het om een erfelijke afwijking. Bij baby's van wie één van de ouders, broertjes of zusjes heupdysplasie heeft, is de kans op een afwijking groter. Ook de ligging van de baby tijdens de zwangerschap kan een rol spelen: bij baby's in een stuitligging komt heupdysplasie vaker voor.
Klachten
Voor een baby is heupdysplasie niet pijnlijk, maar als de aandoening niet wordt behandeld, kan er op latere leeftijd heupartrose ontstaan. Baby's worden direct na de geboorte en later ook bij het consultatiebureau onderzocht. Als de arts vermoedt dat de baby een heupafwijking heeft, wordt er verder onderzoek gedaan.
Diagnose stellen
Het is belangrijk om heupdysplasie op tijd te ontdekken en te behandelen, om toekomstige gewrichtsproblemen te voorkomen. Om heupafwijkingen vast te stellen wordt er een echo gemaakt. Soms is een aanvullende foto nodig als het niet goed lukt om een goede echo te maken.
Behandeling
Als heupdysplasie op tijd wordt behandeld, is er bijna altijd een goed resultaat. Vrijwel alle kinderen ontwikkelen dan een gezond heupgewricht. Door de behandeling worden gewrichtsproblemen in de toekomst voorkomen. Soms bestaat de behandeling alleen uit het dragen van een Pavlik bandage of een spreidbroek. Wanneer deze behandeling niet lukt, wordt na het röntgencontrastonderzoek een gipsbroek aangelegd op de operatiekamer. Als de heupkop niet meer terug in de kom te plaatsen is, kan een operatie nodig zijn.
Laatst bijgewerkt op: 31 januari 2022