Overslaan en naar de inhoud gaan

Artrose van de heup

Heupslijtage

Gepubliceerd op: 31 januari 2022

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten beschadigd is. Bij artrose in de heup (coxartrose) slijt het kraakbeen in het heupgewricht. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de botten in het heupgewricht soepel kunnen bewegen. Als het kraakbeen slijt, schuren de botten langs elkaar en ontstaan er pijnklachten.

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening. In West-Europa heeft 50% van de bevolking artrose aan ten minste één gewricht. Artrose komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en naarmate men ouder wordt neemt de kans op artrose toe. De verwachting is dat het aantal mensen met artrose de komende jaren flink zal toenemen. Dat komt doordat mensen steeds ouder worden en door de toename van het aantal mensen met overgewicht.

Oorzaken heupslijtage

Bij de meeste vormen van heupslijtage is de oorzaak niet te achterhalen. 
Er zijn echter wel enkele oorzaken van artrose te noemen:

  • Door een aangeboren heupaandoening of botbreuk in het verleden, kan de stand van de heup veranderd zijn, waardoor er slijtage van het heupgewricht ontstaat;
  • Door overgewicht kunnen de gewrichten teveel belast worden, waardoor het kraakbeen sneller slijt;
  • Bij sommige mensen ontstaat artrose als gevolg van een langdurige gewrichtsontsteking zoals bij reuma.

Klachten

De meest voorkomende klacht bij artrose is pijn. De pijn wordt vooral gevoeld in de lies en het bovenbeen tot in de knie. De klachten zijn er vooral tijdens belasting van de heup, maar in een later stadium kan er ook in rust pijn ontstaan. Ook startpijn is een veelvoorkomende klacht bij heupartrose. Dat houdt in dat de pijn het hevigste is bij het opstaan, en afneemt na wat beweging. Naast pijn is er ook veel stijfheid in het gewricht, wat het lopen lastiger maakt.
Naarmate de slijtage erger wordt, zullen klachten steeds vaker en heftiger gaan voorkomen. Dit heeft vaak een wisselend beloop. Dat wil zeggen dat ‘goede' dagen worden afgewisseld met ‘slechte' dagen.

Diagnose stellen

Vaak geeft het klachtenpatroon van de patiënt en de uitkomst van het lichamelijk onderzoek genoeg informatie om de diagnose artrose te kunnen stellen. Daarnaast is matige tot ernstige heupslijtage goed zichtbaar op een röntgenfoto.

Behandeling

De conservatieve behandeling van artrose bestaat uit het aanpassen van de belasting van de heup, eventueel begeleid door een fysiotherapeut. Zware inspanningen worden afgeraden, maar lichte belasting zoals bij fietsen is juist wel goed. Daarnaast is er medicatie om de pijn te verlichten.
Afhankelijk van de conditie van de patiënt kan er ook een operatie worden gedaan. De operatie bestaat uit het plaatsen van een heupprothese.

Laatst bijgewerkt op: 07 juni 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie