Overslaan en naar de inhoud gaan

Avasculaire necrose heup

Beschadiging van de heupkop

Gepubliceerd op: 31 januari 2022

Alle organen en weefsels in het lichaam zijn afhankelijk van bloedvaten waardoor zuurstof en voedingsstoffen vervoerd worden. Bij de meeste weefsels komen er meerdere bloedvaten uit diverse richtingen het weefsel binnen. Als er dan een bloedvat beschadigd wordt, kunnen andere bloedvaten de taak overnemen. Botten hebben bloed nodig om beschadigde botcellen te kunnen herstellen. Sommige botten en gewrichten in het lichaam hebben maar een beperkte bloedvoorziening, en één daarvan is de heup.

Bloedvoorziening naar de heup

Als de bloedvoorziening van de heup tekortschiet, kan het bot zich niet meer herstellen en sterft het bot af. Dat noemen we avasculaire necrose. 

Als er een avasculaire necrose ontstaat in de heupkop, wordt het bot zwakker en wordt de bolle vorm van de heupkop afgeplat. De kop past dan niet meer mooi in de heupkom, waardoor de botten niet soepel kunnen bewegen. Bij de vergevorderde vorm van avasculaire kopnecrose sterft de heupkop helemaal af.

Oorzaken

Avasculaire necrose ontstaat als de bloedtoevoer naar de heup niet meer goed werkt, doordat de bloedvaten beschadigd zijn. Dit kan meerdere oorzaken hebben:

  • De bloedvaten kunnen beschadigd zijn door een gebroken heup;
  • Langdurig gebruik van sommige medicijnen, zoals cortisonen, kan bloedvaten beschadigen;
  • Er is een verband tussen avasculaire kopnecrose en overmatig alcoholgebruik.

Klachten

De eerste klacht van avasculaire necrose is pijn bij het steunen op de aangedane heup. Deze pijn kan gevoeld worden in de bilstreek, in de lies en uitstralend naar voren over het bovenbeen. Naarmate de klachten erger worden, zal de heup ook stijver worden en wordt het lopen moeilijker. De pijn neemt dan ook langzamerhand toe en wordt niet alleen bij het lopen gevoeld, maar ook bij rust en ‘s nachts.

Diagnose stellen

Avasculaire necrose kan worden vastgesteld door een onderzoek naar het looppatroon en de beweeglijkheid van het heupgewricht. Ook wordt er rekening gehouden met andere ziekten en met het medicijngebruik van de patiënt. Om de diagnose definitief te stellen maakt de orthopeed gebruik van röntgenfoto's en eventueel MRI-onderzoek.

Behandeling

De behandeling van avasculaire kopnecrose bestaat uit het plaatsen van een totale heupprothese.

Laatst bijgewerkt op: 31 januari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie