Overslaan en naar de inhoud gaan

CT-scan bij orthopedische patiënt

Computer Tomografie

Gepubliceerd op: 01 februari 2022

Een CT-scan is een röntgenonderzoek dat wordt gebruikt om een driedimensioneel beeld van de organen te maken. Om een CT-scan te maken, ligt de patiënt op een tafel die in een soort ring wordt geschoven. In deze ring bevindt zich een ronddraaiende buis die röntgenstralen uitzendt. Met behulp van de computer kan zo de dwarsdoorsnede van het lichaam in beeld worden gebracht. Deze informatie wordt door de computer omgezet in verschillende afbeeldingen. 

Gebruikelijk is om naar "schijfjes mens" te kijken. Deze kunnen dwars of over de lengte weergegeven zijn. Door meerdere 'schijfjes' op een rij weer te geven, ontstaat een drie dimensionaal beeld van een gewricht. Dit is een handige manier om een diagnose te kunnen stellen of duidelijkheid te krijgen over behandelingsmogelijkheden.

Voor de orthopedische patiënt

De Computer Tomografie (CT-scan) biedt een uitstekende beeldvorming van botten en gewrichten. Posttraumatische afwijkingen, zwellingen, vormafwijkingen, aangeboren afwijkingen en andere problemen zijn met de CT-scan goed zichtbaar.
Het is niet zo dat alle ziekten of symptomen door deze scan kunnen worden aangetoond. Daarnaast is dit onderzoek, indien het vaker wordt uitgevoerd, belastend voor de patiënt door de blootstelling aan röntgenstraling.

We raden u aan om :     

Laatst bijgewerkt op: 07 februari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Orthopedisch chirurg Roland Hollanders voert op operatiekamer een arthroscopie uit (kijkoperatie van de knie).
Gescheurde meniscus: operatie vaak niet nodig