KenniscentrumZiekte/aandoeningSchouder › Artrose van de schouder › Artrose van de schouder

Artrose van de schouder

Schouderslijtage

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten beschadigd is. Bij artrose in de schouder (omartrose), slijt het kraakbeen in het schoudergewricht. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de botten in het gewricht soepel kunnen bewegen. Als het kraakbeen slijt, schuren de botten langs elkaar en ontstaan er pijnklachten. Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening. In West-Europa heeft 50% van de bevolking artrose aan ten minste één gewricht. Artrose komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en naarmate men ouder wordt neemt de kans op artrose toe. De verwachting is dat het aantal mensen met artrose de komende jaren flink zal toenemen. Dat komt doordat mensen steeds ouder worden en door de toename van het aantal mensen met overgewicht.

Oorzaken

Bij de meeste vormen van schouderslijtage is de oorzaak niet te achterhalen.
Er zijn echter wel enkele oorzaken van artrose te noemen:
  • Door een ongeval kan het gewricht beschadigd zijn, waardoor er slijtage van het kraakbeen ontstaat;
  • Door sommige activiteiten kunnen de gewrichten teveel belast worden, waardoor het kraakbeen sneller slijt;
  • Bij sommige mensen ontstaat artrose als gevolg van een langdurige gewrichtsontsteking zoals bij reuma;

Klachten

De meest voorkomende klacht bij artrose is pijn. Bij artrose tussen de kop en kom van de schouder zit de pijn diep in de schouder. Bij artrose in het AC-gewricht (tussen de schouder en het sleutelbeen) wordt de pijn vooral aan de bovenkant van de schouder gevoeld. De klachten komen vooral voor tijdens belasting van de arm, maar in een later stadium kan er ook bij rust pijn ontstaan. Naast pijn is er vaak ook veel stijfheid in het gewricht. Vaak zit er dan vocht in de schouder. Het gewricht wordt dan dik en de arm kan nog maar moeilijk worden gebruikt.
Naarmate de slijtage erger wordt, zullen klachten steeds vaker en heftiger voorkomen. Dit heeft vaak een wisselend beloop, dat wil zeggen dat ‘goede' dagen worden afgewisseld met ‘slechte' dagen.

Diagnose stellen

Artrose aan de schouder. Bij de pijl zitten de kop en kom dicht tegen elkaar, omdat het kraakbeen is gesleten.
Vaak geeft het klachtenpatroon van de patiënt en de uitkomst van het lichamelijk onderzoek genoeg informatie om de diagnose artrose te kunnen stellen. Daarnaast is matige tot ernstige artrose goed zichtbaar op een röntgenfoto.

Behandeling

De behandeling van artrose bestaat uit het anders belasten van de schouder, eventueel begeleid door een fysiotherapeut. Zware inspanning wordt afgeraden, maar regelmatig bewegen met een lichte inspanning is juist wel goed. Daarnaast is er medicatie om de pijn te verlichten. Afhankelijk van de lichamelijke conditie van de patiënt kan er ook een operatie worden gedaan. De operatie bestaat uit het plaatsen van een schouderprothese.


Deel deze pagina: