Overslaan en naar de inhoud gaan

Lokale infiltratie

Injectie met ontstekingsremmers en pijnstillers

Gepubliceerd op: 01 februari 2022

Patiënten met beginnende slijtage (artrose) van de knie, schouder, enkel, voet of pols kunnen een behandeling krijgen met pijnstillers of ontstekingsremmende medicijnen. Deze bestrijden de ontstekingsverschijnselen in het gewricht waardoor de pijn vermindert.

Infiltratie in het gewricht

De klachten van artrose zijn te behandelen door in het gewricht een injectie te geven met bijnierschorshormoon (corticosteroïden) die werken ontstekingsremmend, in combinatie met een pijnstillend middel. Dit wordt lokale infiltratie genoemd. Een infiltratie mag drie tot vier keer per jaar gegeven worden, als het effect goed is. Voor patiënten bij wie dit voldoende werkt, is een infiltratie een goed alternatief voor een operatie.
De injectie wordt gegeven op de polikliniek Orthopedie.

Patiënten dienen van tevoren aan de arts te melden of zij diabetes hebben, bloedverdunners gebruiken, en/ of onder behandeling zijn bij de trombosedienst.

Bijwerkingen

Omdat de injectie plaatselijk in een gewricht wordt gegeven zijn er weinig bijverschijnselen. Voor mensen met diabetes kan een injectie echter problemen geven, omdat in sommige gevallen de bloedsuikerspiegel tijdelijk hoger wordt.

Het kan zijn dat het gewricht na de infiltratie nog enkele uren stijf aanvoelt. Dit gaat vanzelf over. Om deze reden wordt het afgeraden na de behandeling zelf naar huis te rijden.

Laatst bijgewerkt op: 01 februari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie