Overslaan en naar de inhoud gaan

Oefentherapie bij knie-artrose

Gepubliceerd op: 03 februari 2022

Uw behandelend arts heeft artrose (slijtage) in uw knie vastgesteld en adviseert u oefentherapie te volgen bij een fysiotherapeut. De orthopeden hebben samen met een aantal sportfysiotherapeuten een speciaal oefenprogramma opgesteld voor de behandeling van knie-artrose.

 

Document met oefenprogramma voor uw fysiotherapeut

Het oefenprogramma staat beschreven in de bijlage, deze kunt u printen en aan uw fysiotherapeut overhandigen. Zo zorgen we er samen voor dat u de juiste behandeling krijgt en ervaart u hopelijk snel minder klachten.

 

Waarom oefentherapie?

Atrose in de knie kan vaak goed behandeld worden met oefentherapie en het geven van informatie en advies. Oefentherapie zorgt ervoor dat u makkelijker kunt bewegen, de pijn vermindert en daarmee de kwaliteit van leven verbetert. Ook in een vergevorderd stadium van artrose is oefentherapie zinvol. Hiermee kunnen operaties voor een knieprothese zelfs uitgesteld worden.

Kosten en vergoedingen fysiotherapie

Fysiotherapie en oefentherapie bij knie- en heupartrose is sinds 1 januari 2018 opgenomen in de basisverzekering. U krijgt daarmee maximaal 12 behandelingen binnen een periode van 12 maanden vergoed. Let op: u betaalt hierbij wel eerst het verplicht eigen risico. Als u een aanvullende verzekering heeft, kunnen daarna nog extra behandelsessies worden vergoed. In overleg met uw fysiotherapeut wordt bepaald hoeveel behandelingen u nodig heeft.
 
 

Oefenprogramma samen met de fysiotherapeut

Het oefenprogramma bestaat uit het opbouwen van spierkracht en conditie met als doel het verbeteren van de dagelijkse activiteiten. Heeft u een (andere) aandoening die de training kan beïnvloeden? Bespreek dit dan vooraf met uw specialist of fysiotherapeut.

Het programma bestaat uit drie fasen van vier weken waarbij u de oefeningen 1 tot 2 keer per week onder begeleiding van een fysiotherapeut uitvoert. Uw fysiotherapeut geeft advies met betrekking tot de uitvoering en intensiteit van de oefening en maakt eventueel aanpassingen in het schema. Naast trainen onder begeleiding oefent u ook zelfstandig thuis. Samen met uw fysiotherapeut bepaalt u hoe vaak u thuis oefent.
 
 

Video's bekijken van de oefeningen

 

Laatst bijgewerkt op: 19 mei 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie