Overslaan en naar de inhoud gaan

Verpleegkundig specialist Orthopedie

Gepubliceerd op: 27 januari 2022

In het Slingeland Ziekenhuis werken 'verpleegkundig specialisten'. De verpleegkundig specialisten zijn werkzaam op een verpleegafdeling of een polikliniek. Het is een zelfstandige BIG-geregistreerde beroepsgroep.

Kort na de operatie voor het plaatsen van een heupprothese, schouderprothese of knieprothese heeft de verpleekundig speciaist contact met de patiënt om te horen hoe het gaat. Zij kan ook eventuele vragen die er nog zijn beantwoorden. 

Spreekuur

De verpleegkundig specialist houdt spreekuur voor de controle van patiënten met orthopedische protheses (nieuwe knie, heup of schouder). Afhankelijk van welke behandeling u heeft ondergaan komt u na enige tijd terug voor controle op de polikliniek, waar u door de verpleegkundig specialist en de orthopeed gezien wordt. Als er een jaar na de operatie geen klachten zijn is een nieuwe controle-afspraak niet nodig. 

 

  • Patiënten die een nieuwe knie hebben gekregen, komen 6 weken na de operatie (röntgenfoto nog niet nodig) en 6 maanden na de operatie terug.
  • Patiënten die een nieuwe heup of schouder hebben gekregen, komen ongeveer drie maanden na de operatie terug. Vooraf aan de controle wordt een röntgenfoto gemaakt.
  • Tevens komen de patienten met een nieuwe knie, heup of schouder, een jaar na de operatie terug voor controle. De verpleegkundig specialist heeft een gesprek om te horen hoe het met u gaat en of er nog klachten zijn. Daarnaast komt de orthopeed nog bij u kijken. Als er geen klachten zijn hoeven de patienten daarna niet meer terug te komen.

 

Meer weten over de verpleegkundig specialist

Wilt u meer weten over de functie, de opleiding en de bevoegdheden van de verpleegkundig specialist bekijk dan de folder ‘Uw verpleegkundig specialist stelt zich voor’ van de V&VN.

 

Laatst bijgewerkt op: 06 april 2023

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie