Overslaan en naar de inhoud gaan

Gescheurde knieband

Collateraal bandletsel

Gepubliceerd op: 31 januari 2022

De knie is een scharniergewricht tussen het bovenbeen en het onderbeen. De gewrichtsbanden aan de zijkant van de knie, ook wel collaterale banden genoemd, verbinden het bovenbeen met het onderbeen. Er is een binnenste (mediale) en een buitenste (laterale) collaterale band die de knie verstevigt.

Als door een onverwachte beweging de knie ver naar buiten of naar binnen beweegt, worden de gewrichtsbanden opgerekt. Als de banden te ver worden uitgerekt kunnen ze scheuren. Een scheur in een collaterale band kan ontstaan in het midden van de band, maar ook aan het uiteinde bij de aanhechting aan het bot. Een scheur in de binnenste band komt vaker voor dan in de buitenste band.

Oorzaken

Een scheur in een gewrichtsband in de knie ontstaat door een onverwachte beweging van de knie. Dit kan zijn na een val of een ongelukkige beweging tijdens het sporten.

Klachten

Klachten die na een scheur in een knieband ontstaan, zijn pijn, zwelling van de knie en soms een instabiel gevoel in de knie. De meeste patiënten met een gescheurde knieband kunnen ondanks de pijn wel lopen, maar vooral in het begin gaat dat heel moeizaam. Als de knie erg dik wordt, zit er meestal ook een bloeding in de knie. Dit kan wijzen op bijkomend letsel, zoals kraakbeenletsel of meniscusletsel.

Diagnose stellen

Een gescheurde knieband is vast te stellen door lichamelijk onderzoek van de knie. Het belangrijkste tijdens het lichamelijk onderzoek is het onderzoek naar de stabiliteit van de knie. Soms is de knie te pijnlijk of te gezwollen en kan het onderzoek moeilijk worden uitgevoerd. In dat geval komt de patiënt na een week terug om de knie te laten onderzoeken.
Als er onduidelijkheid blijft bestaan over het letsel in de knie, kan er aanvullend onderzoek worden gedaan om de diagnose te stellen. Dit kan met behulp van röntgenfoto's of een MRI-scan.

Behandeling

Meestal wordt er een drukverband om de knie aangelegd. De knie mag tijdelijk niet belast worden en de patiënt mag alleen met krukken lopen. Daarnaast zorgen rust en koeling met ijs ook voor vermindering van de klachten.
Collaterale bandletsels worden bijna nooit operatief behandeld. Na ongeveer acht weken geneest de knie vanzelf weer, als de patiënt voldoende rust neemt en de knie niet te veel belast.

 

Laatst bijgewerkt op: 31 januari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie