Overslaan en naar de inhoud gaan

Gescheurde kruisband

Kruisbandruptuur

Gepubliceerd op: 31 januari 2022

De kruisbanden zijn stevige banden in de knie, die het dijbeen en het onderbeen met elkaar verbinden.
De voorste kruisband voorkomt dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen naar voren schuift. De achterste kruisband voorkomt dat het onderbeen naar achteren schuift.

Door een ongeluk of een verkeerde beweging kan een gescheurde kruisband (ook wel kruisbandruptuur genoemd) ontstaan.

Oorzaken

Een kruisband kan scheuren door een ongeval of een verkeerde beweging van het been. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een val tijdens het skiën. Het scheuren van een kruisband voelt aan alsof er iets knapt in de knie en maakt soms ook een knappend geluid.

Klachten

De kruisbanden zorgen voor steun in het gewricht. Door een gescheurde kruisband, ontstaat er een bloeding in de knie. De knie is hierdoor dik en pijnlijk. Door de scheur is het gewricht instabiel geworden.
Bij een scheur in de voorste kruisband is het been soms niet meer te strekken. Ook is staan of lopen moeilijk en soms zelfs niet mogelijk.
Bij een scheur in de achterste kruisband kan het been juist overstrekken.

Diagnose stellen

Een gescheurde kruisband wordt vastgesteld door lichamelijk onderzoek. De arts onderzoekt of het onderbeen naar voren of naar achteren bewogen kan worden ten opzichte van het bovenbeen. Als dat mogelijk is, kan er sprake zijn van een gescheurde kruisband.

Behandeling

Een deel van de patiënten kan na een paar dagen rust het been alweer belasten. Met behulp van fysiotherapie moeten de spieren rondom de knie sterker worden. Zo zijn onverwachte bewegingen in de knie beter op te vangen.
Patiënten kunnen klachten blijven houden bij een gescheurde kruisband. Ze zakken er vaak door, waardoor pijnklachten ontstaan. Afhankelijk van de conditie van de patiënt kan de orthopedisch chirurg een kruisbandreconstructie uitvoeren.

 

 

Laatst bijgewerkt op: 31 januari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie