Overslaan en naar de inhoud gaan

Heupluxatie

Aangeboren heupafwijking bij kinderen

Gepubliceerd op: 31 januari 2022

Heupluxatie is een aangeboren afwijking van het heupgewricht.

De heupkop zit dan niet mooi in de heupkom, maar ernaast.

De heupkom kan onvoldoende diep zijn zodat de heupkop zich kan verplaatsen (subluxatie). Als de heupkop volledig uit de kom glijdt is er sprake van een heupluxatie.

Oorzaken

Er is een aantal oorzaken van heupluxatie bekend. De ligging van de baby tijdens de zwangerschap kan een rol spelen: bij baby’s in een stuitligging komt heupluxatie vaker voor. Soms gaat het om een erfelijke afwijking. Niet bij alle kinderen met heupluxatie is een duidelijke oorzaak aan te wijzen.

 

Klachten

Voor een baby is heupluxatie niet pijnlijk, maar als de aandoening niet op tijd wordt behandeld, kan er op latere leeftijd heupartrose ontstaan.
 
 

Diagnose stellen

Baby’s worden vlak na de geboorte en bij het consultatiebureau onderzocht op heupafwijkingen. Als de arts vermoedt dat de baby een heupafwijking heeft, wordt er verder onderzoek gedaan. Om een heupluxatie vast te stellen, wordt een echo (en/of een röntgenfoto) gemaakt. Soms zit er weefsel tussen de heupkop en de heupkom, waardoor de kop niet terug in de kom geplaatst kan worden. 
 

Behandeling

De behandeling van heupluxatie bestaat uit het dragen van een Pavlik bandage (spreidbroek). Dit is een soort tuigje, waarin de benen bewogen kunnen worden. De heupkop wordt dan langzaam in de kom bewogen. Als dit niet lukt in ongeveer 6 tot 8 weken, dan kan een tractiebehandeling en het aanleggen van een gipsbroek noodzakelijk zijn. Als dit niet voldoende effect heeft, kan een operatie nodig zijn. Ook als er weefsel tussen de heupkop en heupkom zit, wordt meestal een operatie geadviseerd.

Als heupluxatie op tijd wordt behandeld, geeft dat bijna altijd een goed resultaat. Vrijwel alle kinderen ontwikkelen dan een gezond heupgewricht.
 
 
 

 

Laatst bijgewerkt op: 31 januari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie