Overslaan en naar de inhoud gaan

Impingement van de enkel

Voetballersenkel

Gepubliceerd op: 01 februari 2022

Als er sprake is van een ‘impingement' in de enkel, betekent dit dat er in het enkelgewricht een beknelling zit tussen het scheenbeen (tibia) en het sprongbeen (talus). Deze beknelling kan veroorzaakt worden door uitsteeksels aan het bot (benig impingement) of een prop van zacht weefsel in het kapsel van het gewricht (weke delen impingement). Meestal zit de beknelling aan de voorzijde van de enkel, hoewel het ook mogelijk is dat deze aan de achterzijde zit.

Oorzaak

Impingement wordt ook wel voetballersenkel genoemd. Een voetballer schiet doorgaans de bal met de binnenkant van de voet of met de wreef. Daarbij doet de enkel ook mee. De vele tikjes die de enkel daarbij krijgt kunnen kleine beschadigingen aan het enkelgewricht veroorzaken. Op lange termijn kan dan een voetballersenkel ontstaan aan de voorzijde van de enkel. Dit kan ook ontstaan bij het beoefenen van andere sporten of bij het (vaak) verzwikken van de enkel.

Als het impingement aan de achterzijde van de enkel zit kan dit veroorzaakt zijn door het veelvuldig op de tenen staan zoals bij een balletdanser. Ook kan dit acuut ontstaan als een voetballer bijvoorbeeld met zijn voet in de grond schiet (geforceerde hyperplantairflexie).

Klachten

Mensen met een impingement van de enkel hebben pijn klachten aan de voor- of achterzijde van de enkel. Aan de voorzijde wordt dit voornamelijk gevoeld als ze de voet omhoog bewegen. Aan de achterzijde ontstaat de pijn voornamelijk als de voet naar beneden wordt bewogen, bijvoorbeeld door op de tenen te gaan staan. Er kan een zwelling ontstaan bij de enkel en het gewricht kan stijf zijn.

Diagnose stellen

De diagnose van een voetballersenkel kan bevestigd worden door een röntgenfoto. Uitsteeksels aan het bot zijn daarop te zien. De beknelling van weefsel in het kapsel van het enkelgewricht is echter niet te zien op de foto. Als er op de röntgenfoto geen afwijkingen worden gevonden, maar de klachten wel wijzen op impingement, wordt een MRI-scan gemaakt.

Behandeling

De behandeling bestaat in eerste instantie uit het advies de enkel minder te belasten (en eventueel minder te sporten). Ook fysiotherapie en/of manuele therapie kunnen effect hebben. Een injectie met corticosteroïden in het enkelgewricht kan de pijn verminderen.
Als de effecten van deze behandelingen gering zijn, is het mogelijk om een kijkoperatie van de enkel te doen (enkelartroscopie). De orthopedisch chirurg kan tijdens deze operatie verdikt en ontstoken slijmvlies en kapsel behandelen. Ook eventuele botuitsteeksels kunnen zo worden verwijderd.

 

Laatst bijgewerkt op: 01 februari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie