Overslaan en naar de inhoud gaan

Artrodese van de enkel

Vastzetten van een gewricht in de voet

Gepubliceerd op: 04 februari 2022

Voor patiënten met ernstige artrose van de enkel kan een artrodese een oplossing zijn. Dit is een operatie waarbij de botten in het beschadigde gewricht worden vastgezet. Over het algemeen is deze ingreep succesvol. De pijn vermindert aanzienlijk of verdwijnt geheel. Het gewricht kan niet meer zoals voor de operatie gebruikt worden. De afwikkeling van de voet wordt belemmerd, doordat het gewricht nu stijf is. Na lange tijd kan er slijtage of overbelasting optreden aan de andere gewrichten in de enkel of voet als gevolg van de artrodese. Na een artrodese kan de patiënt nog steeds recht lopen en autorijden. Ook is het nog mogelijk om te sporten.

De operatie

Tijdens deze operatie worden de botten in het gewricht aan elkaar vast gemaakt met behulp van pinnen, plaatjes of schroeven. De botten groeien dan aan elkaar vast. Doordat de botten nu niet meer langs elkaar kunnen bewegen, stopt de slijtage en neemt de pijn af.

Na de operatie

De nabehandeling bestaat uit vier weken onbelast lopen met gips om de voet. Dat betekent dat de patiënt vier weken met krukken moet lopen. Daarna wordt er vier weken loopgips gedragen en mag de voet wel belast worden. Na drie maanden start de revalidatie met hulp van de fysiotherapeut. Gedurende acht tot twaalf weken na de operatie kan de voet gezwollen blijven.

Complicaties

Zoals bij alle operaties is er een kleine kans op complicaties, maar gelukkig komt dit niet vaak voor. Algemene complicaties zijn:

  • Zenuwletsel in de huid. De huid kan tijdelijk 'doof' aanvoelen, doordat er een huidzenuw door het operatielitteken loopt. Deze klachten nemen in de loop der tijd langzaam af.
  • Trombose. Omdat patiënten na een operatie veel liggen of zitten en het been nauwelijks gebruiken is er een verhoogde kans op trombose. Om dit te voorkomen worden injecties met bloedverdunnende middelen gegeven.
  • In een enkel geval groeien de botten niet goed aan elkaar. Dan kan een tweede operatie nodig zijn.

Laatst bijgewerkt op: 04 februari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie