KenniscentrumSportgeneeskunde › Sportonderzoek en behandeling › Sport-onderzoeken en behandelingen

Sport-onderzoeken en behandelingen

Santiz sport en bewegen

Sportmedisch onderzoek 

Met behulp van een sportmedisch onderzoek adviseert de sportarts u over verantwoord sporten. Zo kunt u blessures voorkomen en uw prestaties verbeteren. We zijn aangesloten bij FSMI en we zijn SCAS gecertificeerd.  

Waaruit bestaat een sportmedisch onderzoek?

Bij alle sportmedische onderzoeken worden de resultaten direct na afloop besproken. U krijgt ook een schriftelijke rapportage.
  Basis sportmedisch onderzoek Basis sportmedisch onderzoek + Groot sportmedisch onderzoek Groot sportmedisch onderzoek met ademgasanalyse*
Bespreken van de medische vragenlijst X X X X
Lichamelijk onderzoek (incl. bloeddrukmeting) X X X X
Bepalen van lengte, gewicht en vetpercentage X X X X
Ogen test X X X X
Urineonderzoek X X X X
Longfunctietest (op indicatie) X X X X
Bloedonderzoek naar cholesterol en hemoglobine   X X X
Rust ECG (hartfilmpje in rust)   X X X
Maximale fietstest met inspannings-ECG en bloeddrukcontrole, incl. maximale hartslag     X X
Bepaling van VO2max, omslagpunt en hartslagzones       X
 
*Alleen mogelijk bij locatie Slingeland in Doetinchem

Wilt u weten welk sportmedisch onderzoek het beste bij u past? Neem dan contact met ons op, of raadpleeg de keuringswijzer. Een sportmedisch onderzoek wordt in veel gevallen vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Inspanningstest

Een inspanningstest is bedoeld voor het beantwoorden van specifieke vragen. Ook bij vragen over verantwoord sporten, adviseren we in sommige gevallen om eerst een inspanningstest te doen, zodat we een goed advies kunnen geven. Wilt u bijvoorbeeld weten wat uw maximale hartslag, omslagpunt of VO2max is of waar uw hartslagzones liggen? Dan kunt u een inspanningstest laten uitvoeren met ademgasanalyse op de fiets, eigen fiets of op een loopband (in Winterswijk is het alleen mogelijk om een inspanningstest op een fiets te doen).

Ook sporters met specifieke klachten tijdens inspanning kunnen we helpen met behulp van een inspanningstest. Veel voorkomende klachten zijn bijvoorbeeld kortademigheid tijdens inspanning of hartkloppingen.

Zowel de fietstest als de loopbandanalyse bestaan uit:
  • Een maximaaltest met of zonder VO2max meting
  • Een omslagpuntanalyse met hartslagzone bepaling
  • Een inspannings-ECG
De loopbandtest bestaat daarnaast uit een beknopte loopanalyse van de sportarts.
We raden u aan om uw sportschoenen en/of wielrenschoenen mee te nemen naar de inspanningstest. 
Verder is het aan te raden om de dag voorafgaand aan de test geen zware inspanningen te verrichten.

Heeft u klachten? Dan raden wij altijd aan om een volledig sportmedisch onderzoek te ondergaan, waarbij er een uitgebreid lichamelijk onderzoek wordt gedaan en enkele bloed- en urinetesten worden verricht.
 

PRP behandeling

Injecties met lichaamseigen plaatjesrijk bloedplasma (PRP)


Deze behandeling is alleen beschikbaar bij deSport en Bewegen locatie in Winterswijk

Slijtage of kraakbeenverlies door ouderdom of door sportletsels komt vaak voor, met name in het kniegewricht. Typische klachten zijn ochtend- en startstijfheid, pijn bij belasten en soms ook zwelling van het gewricht. In veel gevallen is de patiënt nog te jong om te worden geopereerd, zijn de klachten nog niet ernstig genoeg of is de slijtage nog te gering. In de periode vóór een eventuele operatie zijn er verschillende behandelopties om de klachten te verminderen. Bijvoorbeeld door spierversterkende oefeningen, afvallen of het dragen van zooltjes en braces. Ook pijnstillende injecties kunnen de klachten verminderen.

Een injectietherapie die sinds enkele jaren wordt toegepast is de ACP-therapie (autoloog geconditioneerd plasma), om de pijnklachten te verminderen en de functie van o.a. het kniegewricht te verbeteren. ACP is een vorm van Plaatjes Rijk Plasma (PRP). Hierbij wordt lichaamseigen plaatjesrijk bloedplasma geïnjecteerd in het kniegewricht. 

De behandeling

Meestal vinden er drie injecties plaats met, bij voorkeur, een (tot twee) weken tussen de injecties. De behandeling wordt poliklinisch uitgevoerd. Met een speciaal ontwikkelde injectiespuit wordt een kleine hoeveelheid bloed (15 ml) uit een ader in de arm afgenomen. Daarna wordt het bloedplasma gescheiden door middel van een ‘centrifugeertechniek’. Het bloedplasma bestaat volledig uit (actieve) lichaamseigen cellen in een geconcentreerde vorm. Dit wordt vervolgens (bij dezelfde persoon) in het beschadigde gewricht geïnjecteerd. De geïnjecteerde bloedplaatjes bevatten groeifactoren die de artrose of het kraakbeenverlies tot rust brengen, de pijn helpen verminderen en de functionaliteit verbeteren. Doordat de injectie alleen lichaamseigen cellen bevat, is er doorgaans geen sprake van bijwerkingen of complicaties.

Na de behandeling mag u gelijk weer lopen, maar u mag uw knie de eerste 48 uur na de injectie niet te zwaar belasten. Na twee dagen kunt u de dagelijkse activiteiten geleidelijk weer hervatten. 

Het resultaat van een PRP behandeling 

Een PRP-behandeling zorgt bij lichte gradaties van artrose voor een vermindering van pijn en klachten en tegelijkertijd voor een functieverbetering. Hierdoor kunt u langer lichamelijk actief blijven. Doorgaans worden de pijnklachten binnen twee tot vier maanden minder en verbetert de functie. Hoe lang dit effect aanhoudt verschilt per persoon. Soms nemen de klachten weer toe in het verloop van de tijd. U kunt dan opnieuw kiezen voor een PRP behandeling.

Sportkeuringen

Naast sportmedische onderzoeken kunt u ook terecht voor (verplichte) sportkeuringen, zoals:
  • Duikkeuring
  • Wielrenkeuring
  • Motorsportkeuring
  • Keuring voorafgaand aan een (sport)opleiding
  • Zweefvliegkeuring
Deel deze pagina: