KenniscentrumZiekte/aandoeningEnkel / Voet › Hamerteen › Hamerteen

Hamerteen

Een hamerteen is een gebogen teen die niet meer gestrekt kan worden. Het gewricht van de teen is omhoog en krom gegroeid. Dit komt veel voor bij mensen die vaak op hakschoenen lopen, of te kleine schoenen dragen. Een hamerteen komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij sommige mensen kan de kromme teen nog wel gestrekt worden.

Oorzaken

Een hamerteen kan ontstaan als gevolg van een andere aandoening aan de voet, zoals een hallux valgus of een doorgezakte voet. Andere oorzaken zijn een slechte houding of verkeerde schoenen.

Klachten

Doordat de teen krom staat, ontstaat er veel wrijving tijdens het lopen. Zo komt er eelt bovenop de teen en bij de nagel. Dit kan pijnklachten geven, vooral bij het dragen van gesloten schoenen.

Diagnose stellen

Om te onderzoeken hoe de botten en spieren in de teen zich hebben ontwikkeld, kan er een röntgenfoto van de voet worden gemaakt.

Behandeling

In sommige gevallen kan een steunzool helpen om de klachten te verminderen, maar in veel gevallen is een operatie (hamerteencorrectie) nodig. De orthopedisch chirurg verwijdert dan een stukje van het eerste kootje van de teen, waardoor het gewricht weer kan ontspannen en de teen weer gestrekt kan worden. Soms wordt het gewricht verstevigd met een metalen pennetje dat er na enkele weken weer uitgehaald wordt.


Deel deze pagina: