KenniscentrumZiekte/aandoeningHeup › Heupluxatie › Heupluxatie

Heupluxatie

Aangeboren heupafwijking bij kinderen

Heupluxatie is een aangeboren afwijking van het heupgewricht. De heupkop zit dan niet mooi in de heupkom, maar ernaast.

Oorzaken

Er is een aantal oorzaken van heupluxatie bekend. De ligging van de baby tijdens de zwangerschap kan een rol spelen: bij baby’s in een stuitligging komt heupluxatie vaker voor. Soms gaat het om een erfelijke afwijking. Niet bij alle kinderen met heupluxatie is een duidelijke oorzaak aan te wijzen.

Klachten

Voor een baby is heupluxatie niet pijnlijk, maar als de aandoening niet op tijd wordt behandeld, kan er op latere leeftijd heupartrose ontstaan.

Diagnose stellen

Baby’s worden vlak na de geboorte en bij het consultatiebureau onderzocht op heupafwijkingen. Als de arts vermoedt dat de baby een heupafwijking heeft, wordt er verder onderzoek gedaan. Om een heupluxatie vast te stellen, wordt een artrogram (röntgencontrastfoto) gemaakt. Soms zit er weefsel tussen de heupkop en de heupkom, waardoor de kop niet terug in de kom geplaatst kan worden. Op het artrogram kan de arts zien of er weefsel aanwezig is. Als dit het geval is, kan een operatie nodig zijn.

Behandeling

De behandeling van heupluxatie bestaat uit een tractiebehandeling en het dragen van een gipsbroek. Als dit niet voldoende effect heeft, kan een operatie nodig zijn. Ook als er weefsel tussen de heupkop en heupkom zit, wordt meestal een operatie geadviseerd. Als heupluxatie op tijd wordt behandeld, geeft dat bijna altijd een goed resultaat. Vrijwel alle kinderen ontwikkelen dan een gezond heupgewricht.
 
 
 
 Deel deze pagina: