KenniscentrumZiekte/aandoeningKnie › Artrose van de knie › Artrose van de knie

Artrose van de knie

Knieslijtage

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten beschadigd is. Bij artrose in de knie (gonartrose), slijt het kraakbeen in het kniegewricht. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de botten in het kniegewricht soepel kunnen bewegen. Als het kraakbeen slijt, schuren de botten langs elkaar en ontstaan er pijnklachten.
Artrose van de knie. Links een gezonde knie, rechts een knie met versleten kraakbeen: de botten drukken tegen elkaar waar het kraakbeen is verdwenen.
Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening. In West-Europa heeft 50% van de bevolking artrose aan ten minste één gewricht. Artrose komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en naarmate men ouder wordt neemt de kans op artrose toe. De verwachting is dat het aantal mensen met artrose de komende jaren flink zal toenemen. Dat komt doordat mensen steeds ouder worden en door de toename van het aantal mensen met overgewicht.

Oorzaken van knieslijtage

Bij de meeste vormen van knieslijtage is de oorzaak niet te achterhalen. Er zijn echter wel enkele oorzaken van artrose te noemen:
  • Door letsel aan de knie in het verleden (bijvoorbeeld aan de kruisband of de meniscus), kan het gewricht beschadigd zijn, waardoor er slijtage van het kniegewricht ontstaat;
  • Door overgewicht kunnen de gewrichten teveel belast worden, waardoor het kraakbeen sneller slijt;
  • Bij sommige mensen ontstaat artrose als gevolg van een langdurige gewrichtsontsteking zoals bij reuma.

Klachten

Patiënten met artrose hebben veel last van pijn. De pijn wordt vooral gevoeld tijdens het staan of lopen, maar in een later stadium kan er ook tijdens rust pijn ontstaan. Ook startpijn is een veelvoorkomende klacht bij artrose. Dat houdt in dat de pijn het hevigste is bij het opstaan, en weer afneemt na wat beweging. Naast pijn is er vaak ook veel stijfheid in het gewricht, wat het lopen lastiger maakt.
Naarmate de slijtage aan de knie erger wordt, zullen klachten steeds vaker en heviger gaan voorkomen. Dit heeft vaak een wisselend beloop. Dat wil zeggen dat ‘goede' dagen worden afgewisseld met ‘slechte' dagen.
Artrose ontstaat soms maar aan één kant van het kniegewricht. Hierdoor kan door artrose in de knie uiteindelijk een afwijkende stand van het been ontstaan.

Diagnose stellen

Om artrose te kunnen vaststellen voert de arts een lichamelijk onderzoek uit. In combinatie met het klachtenpatroon geeft dit vaak al genoeg informatie om de diagnose te stellen. Daarnaast is knieslijtage zichtbaar op een röntgenfoto.

Behandeling

De conservatieve (niet-operatieve) behandeling van artrose bestaat uit het aanpassen van de belasting van de knie, spierversterkende oefeningen eventueel begeleid door een fysiotherapeut. De orthopeden van het Slingeland Ziekenhuis en SKB hebben samen met een aantal sportfysiotherapeuten een speciaal oefenprogramma opgesteld voor de behandeling van artrose in de knie. Zware inspanningen worden bij artrose in de knie afgeraden, maar lichte belasting, zoals bij fietsen, is juist wel goed voor de knie. Daarnaast is er medicatie om de pijn te verlichten. Voor patiënten met een goede conditie, is een operatie ook een mogelijkheid.  De operatie bestaat uit een standscorrectie of het plaatsen van een knieprothese.
Van de oefeningen van het oefenprogramma zijn video's beschikbaar. Hier kunt u de oefeningen bekijken:

Oefening 1: Knie strekken vanuitlangzit
Oefening 2: Knie buigen en strekken met weerstand andere been.
Oefening 3: Zitoefening.
Oefening 4: Uitvalspas
Oefening 5: Bruggetje
Oefening 6: Heupspieren.
Oefening 7: Kuitspieren
Oefening 8: Steppen.
Oefening 9: Functionele oefeningen

Het Slingeland Ziekenhuis organiseert voorlichtingsbijeenkomsten over het plaatsen van een knieprothese.Deel deze pagina: