Overslaan en naar de inhoud gaan

Schouderluxatie

Arm uit de kom

Gepubliceerd op: 28 januari 2022

Schouderluxatie is het ‘uit de kom gaan' van de arm. De kop van de bovenarm zit dan niet meer op zijn plek in de schouderkom. De kop kan gedeeltelijk uit de kom geschoven zijn (subluxatie), maar kan ook helemaal uit de kom zijn (totale luxatie).

Oorzaken

Een schouderluxatie ontstaat meestal door een val op de arm of de schouder. Ook kan de schouder uit de kom schieten door een beweging, zoals een worp of door een plotseling tegengehouden beweging. Bij sommige sporten komt een schouderluxatie vaker voor, zoals bij voetbal, rugby, skiën, hockey en basketbal.

Hyperlaxiteit

Sommige mensen hebben vaker last van schouderluxatie of schouderinstabiliteit door hyperlaxiteit (overmatig elastische gewrichtsbanden). Omdat de kop van de schouder groter is dan de schouderkom, is het schoudergewricht erg flexibel. De gewrichtsbanden moeten het gewricht bij elkaar houden. Als deze banden te elastisch zijn, kan de kop van de bovenarm gemakkelijk uit de kom schuiven. Bij sommige mensen is deze laxiteit aangeboren, maar ook overmatig sporten kan laxiteit veroorzaken.

Klachten

Een schouderluxatie geeft veel pijn. Door de verkeerde positie van het bot staan de spieren, pezen en gewrichtsbanden erg strak. Daardoor is de arm bijna niet meer te bewegen.
Bij de meeste gevallen van schouderluxatie (95%) schiet de bovenarm aan de voorkant uit de kom. Dat is goed te zien aan een zwelling aan de voorkant van de schouder. Een luxatie naar achteren ontstaat vaak na een val op een gestrekte arm. Dit is minder goed te zien aan de vorm van de schouder en het wordt dan ook niet altijd als een luxatie herkend.

Diagnose stellen

Een schouderluxatie is in de meeste gevallen goed te zien aan de positie van de bovenarm ten opzichte van de schouder. Toch maakt de arts vaak nog een röntgenfoto, om te controleren op ander letsel zoals een botbreuk.

Behandeling

Met een schouderluxatie moet u altijd naar de huisarts of de Spoedeisende Hulp. De arts plaatst de arm weer terug in de kom. Vanwege de strak aangespannen spieren gaat dit niet altijd gemakkelijk. Meestal krijgt de patiënt spierverslappers, zodat het terugplaatsen van de arm gemakkelijker en minder pijnlijk verloopt.

Soms moet de schouder met een operatie terug in de kom worden geplaatst.

 

Laatst bijgewerkt op: 28 januari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie