Overslaan en naar de inhoud gaan

Een orthopedische operatie

Gang van zaken

Gepubliceerd op: 04 februari 2022

Het secretariaat Orthopedie plant de afspraken voor diverse spreekuren in.
De polikliniek Orthopedie is bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 96 18.

Vóór een operatie

Als de orthopeed in het ziekenhuis een operatie voor u heeft aangevraagd, wordt u verwezen naar het Centraal Planbureau of ontvangt u een afspraak voor het Centraal Planbureau. 

U wordt gebeld door het Centraal Planbureau zodra de operatiedatum bekend is. 

Zie ook: Voorbereiding operatie

 

Pre-operatief spreekuur

Als u een operatie moet ondergaan wordt er een afspraak gemaakt voor u op het pre-operatief spreekuur (route 82). Tevens gaat u naar het  medicatiespreekuur. 
U krijgt een gesprek met de anesthesioloog, die bespreekt met u op welke manier u verdoofd wordt tijdens de operatie en welke pijnbestrijding u na de operatie krijgt. Ook besluit de anesthesioloog of er aanvullend onderzoek nodig voor u geopereerd wordt.

Meer informatie over anesthesie kunt u vinden in de folder Anesthesie.

Verpleegkundig spreekuur orthopedie

Na het pre-operatief spreekuur brengt u ook een bezoek aan het verpleegkundig spreekuur. De verpleegkundige geeft u informatie over de opname. Daarnaast bespreekt zij met u welke zorg en hulpmiddelen u nodig heeft na ontslag uit het ziekenhuis.

Na een operatie 

Hechtingen

Vaak is er geen afspraak nodig (bij de huisarts) om de hechtingen te verwijderen. Tegenwoordig worden steeds meer hechtingen vervangen door oplosbare hechtingen of hechtstrips die er vanzelf uitvallen of oplossen. 

Telefonisch contact na plaatsing prothese

Na het plaatsen van een schouderprothese, knieprothese of heupprothese belt de orthopedie-verpleegkundige u na ongeveer 2 weken. Zij informeert hoe het met u gaat en beantwoordt eventuele vragen.

Prothesecontrole-spreekuur

De verpleegkundig specialist houdt een prothesecontrole-spreekuur.

  • Als u een nieuwe heup of schouder hebt gekregen, komt u na 6 weken terug voor controle en wordt er een röntgenfoto voorafgaand aan het consult gemaakt.
  • Als u een nieuwe knie hebt gekregen komt u ongeveer 6 weken na de operatie (röntgenfoto nog niet nodig) en 3 maanden na de operatie voor controle (röntgenfoto voorafgaand laten maken).

In principe komt u ongeveer één jaar na de operatie nogmaals terug. De orthopedie-verpleegkundige bespreekt met u hoe het met u gaat en of er nog klachten zijn. Daarnaast wordt er een nieuwe röntgenfoto gemaakt. De orthopedisch chirurg bespreekt deze vervolgens met u.

 

Laatst bijgewerkt op: 23 februari 2024

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie