Overslaan en naar de inhoud gaan

Hallux valgus

Scheefstand van de grote teen

Gepubliceerd op: 01 februari 2022

Hallux valgus is een gewrichtsaandoening aan de voet. De grote teen staat scheef richting de kleinere tenen, waardoor er aan de zijkant van de voet een knobbel ontstaat.

Het is een aandoening die vooral voorkomt bij oudere mensen. Bij kinderen met hallux valgus is er vaak sprake van een aangeboren afwijking.

Oorzaken

Een hallux valgus ontstaat meestal door een doorgezakte voet (platvoet). Soms is het een gevolg van het dragen van slecht passende schoenen. Sommige mensen krijgen hallux valgus doordat ze ook een andere afwijking in de voet hebben. Ook kan het een aandoening zijn, die in de familie voorkomt.

Klachten

Meestal geeft een hallux valgus geen klachten. Als er pijnklachten ontstaan, is dit meestal aan de binnenkant van de voet, of aan de grote teen. Doordat de teen scheef staat, ontstaat er een verdikking aan de zijkant van de voet. Wrijving in de schoen zorgt dat de verdikking rood en pijnlijk wordt en zelfs kan ontsteken. Ook kan de tweede teen pijnlijk worden, doordat deze klem komt te zitten. Soms ontstaat dan een hamerteen. Voor mensen met hallux valgus wordt het steeds lastiger om goed passende schoenen te vinden, die pijnloos gedragen kunnen worden.

Diagnose stellen

De diagnose wordt gesteld door middel van lichamelijk onderzoek, aangevuld met een röntgenfoto. Hiermee kan gemeten worden hoe ernstig de scheefstand is en of er eventueel sprake is van slijtage van de gewrichten in de voet.

Behandeling

Een hallux valgus kan zowel conservatief (zonder operatie) als operatief worden behandeld. 
Om de pijn te verlichten en de belasting van de voet te verbeteren, is het belangrijk goede schoenen te kopen (geen extreem hoge hakken, ruim aan de voorvoet) en eventueel steunzolen te laten aanmeten. Een behandeling met een spalk die patiënten 's nachts moeten dragen is een ook optie. 
Als de conservatieve behandelingen niet voldoende resultaat opleveren, is het mogelijk om de stand van de grote teen operatief te corrigeren. Er zijn drie mogelijkheden:

Laatst bijgewerkt op: 01 februari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie