Hamerteen
Gepubliceerd op: 01 februari 2022Een hamerteen is een gebogen teen die niet meer gestrekt kan worden. Het gewricht van de teen staat omhoog en is krom gegroeid. Het treedt op bij de middelste tenen (niet bij grote en kleine teen). Het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen is gebogen, waardoor een kromming van de teen optreedt, de zogenaamde hamer-vorm.
Bij klauwtenen is naast dit probleem ook het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje gebogen, wat resulteert in een nog meer afwijkende stand.
Oorzaken
Een hamerteen kan ontstaan als gevolg van een andere aandoening aan de voet, zoals een doorgezakte voet.
Klachten
Doordat de teen krom staat, ontstaat er veel wrijving tijdens het lopen. Zo komt er eelt bovenop de teen en bij de nagel. Dit kan pijnklachten geven, vooral bij het dragen van gesloten schoenen.
Diagnose stellen
Om te onderzoeken waar de vervorming zit kan er een röntgenfoto van de voet worden gemaakt.
Behandeling
In sommige gevallen kan een steunzool helpen om de klachten te verminderen, maar in veel gevallen is een operatie (hamerteencorrectie) nodig. De orthopedisch chirurg verwijdert dan een stukje van het kootje van de teen, waardoor de teen weer gestrekt kan worden. Soms wordt het gewricht tijdelijk gespalkt met een metalen pennetje dat er na enkele weken weer uitgehaald wordt.
Laatst bijgewerkt op: 01 februari 2022