Overslaan en naar de inhoud gaan

Tibiakop-osteotomie

Operatie om de stand van het onderbeen te veranderen

Gepubliceerd op: 03 februari 2022

Tibia betekent scheenbeen en osteotomie betekent letterlijk ‘het doorzagen van bot'.
De tibiakop-osteotomie wordt toegepast bij mensen bij wie het kraakbeen aan één zijde van de knie is beschadigd. Op de plaats waar het kraakbeen is beschadigd, ontstaat pijn als de knie wordt belast. Dit komt vooral voor bij mensen met met O-benen of X-benen.
Door een osteotomie wordt de stand van het onderbeen veranderd. Hierdoor wordt de knie aan de andere zijde belast dan waar de beschadiging van het kraakbeen is. De pijn zal daardoor afnemen of geheel verdwijnen. Deze verbetering kan jaren blijven bestaan. Sommige patiënten hebben door deze operatie geen knieprothese meer nodig of kunnen dit voor lange tijd uitstellen.

Operatie

Een tibiakop osteotomie is een operatie waarbij het bovenste gedeelte van het scheenbeen bijna helemaal wordt doorgezaagd. Om de verandering van de stand van het onderbeen te verkrijgen heeft de orthopeed twee technieken ter beschikking, de gesloten wig-techniek en de open wig-techniek.

Door de orthopeden in het Slingeland Ziekenhuis wordt alleen de open wig-techniek gebruikt. Met deze techniek is de operatie wat minder zwaar en kan de standscorrectie preciezer worden uitgevoerd. Ook wordt met de open wig-techniek voorkomen dat er een belangrijke zenuw aan de buitenzijde van de knie beschadigd wordt.

Open wig-techniek

De orthopedisch chirurg zaagt het scheenbeen bijna door en spreidt het bot. Zo ontstaat een driehoekje. Dit zet hij vast met een metalen plaatje en schroefjes. In de wig wordt kunstbot geplaatst, waardoor het eigen bot sneller aangroeit. De ruimte in de wig groeit uiteindelijk weer dicht. Soms moeten de plaat en schroeven bij pijnklachten een jaar na de operatie worden verwijderd.
 

Mogelijke complicaties

Bij een medische ingreep is er altijd een kleine kans op complicaties. Complicaties die soms voorkomen bij een tibiakop osteotomie zijn:

  • trombose;
  • een doof gevoel in de huid rondom het litteken;
  • een nabloeding;
  • een bacteriële ontsteking van de wond;
  • het niet dichtgroeien van het bot. Dit komt vooral voor bij rokers. Roken vertraagt het proces van aangroeien sterk en daarom wordt deze operatie bij voorkeur niet bij rokers uitgevoerd.

 

Na de operatie

U loopt na de operatie minstens 6 weken met krukken (onbelast tot maximaal 10% lichaaamsgewicht) en krijgt direct een verwijzing voor fysiotherapie. Na zes weken mag de belasting van de knie weer worden opgebouwd.

 

Patiëntenfolder

Meer informatie is te vinden in de folder Tibiakop osteotomie.

 

Laatst bijgewerkt op: 03 februari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie