Overslaan en naar de inhoud gaan

Mortons neuroom

Goedaardige verdikking van een zenuw

Gepubliceerd op: 01 februari 2022

Een neuroom is een goedaardige verdikking van een zenuw. Bij Morton's neuroom is sprake van een (kleine) verdikking van het weefsel om de zenuw van de teen.
Dit komt meestal voor tussen de tweede en derde teen of de tussen de derde en de vierde teen (geteld vanaf de grote teen).

Deze zenuw loopt onder de band die de middenvoetsbeentjes van de voorvoet verbindt.

De naam van dit neuroom komt van de orthopeed Morton die deze afwijking als eerste beschreef in 1876. Het Morton's neuroom komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en meestal slechts aan één van beide voeten. De klacht komt het meest voor bij vrouwen tussen de 25 en 40 jaar.

Oorzaken

Hoe de verdikking van de zenuw in de voorvoet precies ontstaat, is niet duidelijk. Er kan sprake zijn van een beknelling of een beschadiging van de zenuw. Als de kopjes van de middenvoetsbeentjes teveel bewegen ten opzichte van elkaar, kan de zenuw even klem komen te zitten. Hierdoor kan een beschadiging of irritatie ontstaan. Een doorgezakte voorvoet of een holvoet kan er ook voor zorgen dat er te veel druk op de zenuw wordt uitgeoefend.

Klachten

Patiënten die last hebben van Morton's neuroom ervaren pijn in de voorvoet (bal van de voet) bij de aanhechting van de middelste tenen. De pijn wordt erger als er druk op de voet staat zoals bij lopen en als de voet wordt samengeknepen zoals bij het dragen van te strakke schoenen of hoge hakken. Meestal wordt de pijn omschreven als een stekende pijn, brandend of als een prikkeling in de tenen. Patiënten geven ook aan dat het soms voelt alsof er iets verschiet in de voet of ze ervaren gevoelloosheid in de twee tenen.
De pijn neemt af als de druk op de voet afneemt door bijvoorbeeld te gaan zitten en de schoenen uit te doen. Ook het masseren van de voet kan de klachten verhelpen.

Diagnose stellen

De arts onderzoekt of er een zwelling tussen de middenvoetsbeentjes zit en zal druk uitoefenen op de voorvoet om te kijken waar de pijnlijke plek zit. Vaak wordt ook een röntgenfoto en een echo gemaakt van de voet.

Behandeling

In eerste instantie zullen de klachten niet operatief worden behandeld. Het dragen van schoenen zonder hakken, waarin de voet genoeg ruimte heeft, kan ervoor zorgen dat de druk op de voet afneemt. Bij een doorgezakte voet of holvoet kan een steunzool zorgen dat de voet een andere stand krijgt, waardoor de zenuw wat meer ruimte krijgt en de pijn afneemt. Zo krijgt de zenuw de gelegenheid om te herstellen. Pijnstillers of een injectie met ontstekingsremmers (corticosteroïden) behoren ook tot de mogelijkheden. Zo zal de pijn afnemen.
Als deze niet-operatieve methoden niet voldoende helpen, kan de orthopeed een operatie adviseren.

 

Laatst bijgewerkt op: 01 februari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie