Overslaan en naar de inhoud gaan

Spreidbroek en gipsbroek

Gepubliceerd op: 01 februari 2022

Een spreidbroek is een hulpmiddel bij de behandeling van heupdysplasie, een aangeboren heupafwijking bij kinderen. Bij heupdysplasie zit de heupkop wel op de juiste plaats in de heupkom, maar de kom - en soms ook de kop - is onvoldoende ontwikkeld. Wanneer een heupdysplasie vroeg wordt ontdekt, is de aandoening goed te behandelen.

Behandeling met een spreidbroek

De behandeling van de heupdyplasie bestaat uit het spreiden van de beentjes waardoor de heupkop optimaal in de kom wordt geplaatst. Door deze positie ontwikkelt de heupkom zich in de meeste gevallen goed. De beentjes worden gespreid gehouden door de spreidbroek, dit is een kunststof broek met een beugel die de beentjes uit elkaar houdt. 
De spreidbroek moet 23 uur per dag gedragen worden. Alleen tijdens het wassen of omkleden mag de beugel even af. De behandeling met een spreidbeugel doet geen pijn en remt het kind niet in de ontwikkeling.

Gipsbroek

Voor sommige kinderen is het nodig na de spreidbroek ook nog enkele weken een gipsbroek te dragen. Het gips zorgt ervoor dat de heupkop in de kom blijft. Voorafgaand aan het aanleggen van de gipsbroek wordt een artrogram gemaakt om te controleren of de heup goed in de kom zit. Het röntgencontrastonderzoek en het aanleggen van de gipsbroek wordt op de operatiekamer gedaan, waarbij het kind onder narcose is. Het dragen van de gipsbroek duurt drie maanden.

Handige om te weten

  • Kleding en praktische hulpmiddelen voor kinderen met een spreid- of gipsbroek: www.kiekhipwear.nl

Laatst bijgewerkt op: 04 februari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie