Artrogram van de heup
Röntgenonderzoek met contrastmiddel in de heup
Gepubliceerd op: 01 februari 2022Een artrogram is een onderzoek dat gebruikt wordt om het kraakbeen in een gewricht te kunnen bekijken. Het wordt ook wel röntgencontrastonderzoek genoemd. Een artrogram wordt op de afdeling Radiologie gemaakt.
Een artrogram kan worden gebruikt om een afbeelding van de schouder, de knie of heup te maken.
Toepassingen van een artrogram van de heup
In de volgende gevallen wordt een artrogram gemaakt:
- Bij baby's met heupluxatie wordt een artrogram gemaakt voordat de gipsbroek wordt aangelegd. De heupkop bestaat bij baby's nog voor een groot deel uit kraakbeen in plaats van gewoon bot. Daardoor is de heupkop niet goed zichtbaar op een gewone röntgenfoto en is het moeilijk te beoordelen of de heup goed in de kom zit.
- Een artrogram kan gebruikt worden om te onderzoeken of patiënten met een heupprothese een infectie hebben. Door een artrogram kan gemakkelijk vocht uit de heup worden gehaald om te onderzoeken op bacteriën. Daarnaast kan de contrastvloeistof aantonen of de prothese nog goed vast zit. Als de prothese niet goed vast zit, komt de vloeistof tussen het bot en de prothese. Bij een goed vastzittende prothese is dit niet mogelijk.
- Soms is het niet duidelijk of pijnklachten uit de rug of uit de heup komen. Er wordt dan tijdens het artrogram een pijnstiller in de heup gespoten. Eerst wordt de contrastvloeistof ingespoten om de exacte plaats van het heupgewricht te bepalen. Daarna wordt de pijnstiller ingespoten. Als de pijn blijft, komen de klachten waarschijnlijk uit de rug. Als de pijn afneemt, komt de pijn vanuit de heup en komt een patiënt in aanmerking voor een heupprothese.
Verloop van het onderzoek
Op een gewone röntgenfoto is kraakbeen niet te zien. Bij een artrogram is het kraakbeen wel zichtbaar op een foto. Om het kraakbeen goed zichtbaar te maken, spuit de radioloog een kleine hoeveelheid contrastvloeistof in het heupgewricht. Daarna maakt hij meerdere röntgenfoto's. Bij patiënten met klachten aan de heup, worden de foto's meestal in een staande positie gemaakt. Zo is het beste te zien wat de schade aan het kraakbeen is.
Na het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. Daarna gaat de patiënt terug naar de polikliniek Orthopedie. Hier bespreekt de orthopeed de uitslag van het onderzoek met de patiënt.
Bijwerkingen
Na het onderzoek kan het gewricht gevoelig en stijf aanvoelen. Dit is een normaal verschijnsel en verdwijnt binnen enkele dagen.
Folder
Laatst bijgewerkt op: 11 januari 2024