Overslaan en naar de inhoud gaan

Holvoet

Gepubliceerd op: 01 februari 2022

Normaal gesproken is de voetboog, in het midden van de voet, zo'n 1,3 centimeter hoog. Bij een holvoet is die afstand groter. Er is dan sprake van een hoge wreef en voetboog. Daarnaast hebben mensen met een holvoet vaak last van kromme tenen, scheefstand van de hiel en soms van een spitsstand van de voet.
Een holvoet is het tegenovergestelde van een platvoet.

Oorzaak

Bij een holvoet is veroorzaakt door een verstoorde spierfunctie in de voet. Het evenwicht tussen de spieren die de voet, enkel en tenen bewegen is niet zoals het behoort te zijn. De holvoet kan een neurologische oorzaak hebben, zoals een zenuwaandoening. De achillespees kan ook verkort zijn waardoor alle gewicht op de voorvoet komt.

Klachten

Afhankelijk van welke spiergroepen meer of minder zijn uitgevallen kan een holvoet uiteenlopende klachten veroorzaken. Een vermoeid gevoel in de voeten is een veel voorkomende klacht, net als spierzwakte in de voet. Het veelvuldig zwikken van de enkel, balansstoornissen, scheefstand van de voet en pijnlijke drukplekken op de voet komen ook voor. De kromme stand van de tenen veroorzaakt ook pijn.

Behandeling

Als er sprake is van een milde vorm van de holvoet, kunnen de klachten verholpen worden met steunzolen of aanpassingen aan de schoenen.
Als de klachten ernstig zijn en de stand van de voet dusdanig is dat aanpassingen aan de schoenen geen oplossing zijn, kan een operatie volgen. Een operatie is gericht op het verkrijgen van een rechte en stabiele voet.
De operatie heeft geen ‘normale' voet tot gevolg.
Soms kunnen standsveranderingen van de botjes in de voet al het gewenste effect hebben. Dit noemen we een gewrichtsbesparende operatie. In sommige gevallen moet een triple-artrodese worden uitgevoerd. Daarbij worden drie gewrichten in een rechte stand vastgezet. Dit kan gecombineerd worden met peesverplaatsing of -verlenging.

Nazorg

De opnameduur voor een triple artrodese is vaak een paar dagen. De patiënt krijgt gedurende een periode van 6 weken tot 3 maanden gips en daarna nog een periode fysiotherapie.

Laatst bijgewerkt op: 01 februari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie