Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontstekingen in de schouder

Gepubliceerd op: 28 januari 2022

De rotatorcuff is de wetenschappelijke benaming voor 4 pezen rond de schouder, die grotendeels verantwoordelijk zijn voor de bewegelijkheid van de arm. Deze pezen van de cuff zijn gevoelig voor ontsteking doordat ze ‘klem zitten' tegen de onderrand van het schouderblad. Een peesontsteking gaat dikwijls gepaard met een ontsteking van de slijmbeurs, die tussen de pees en het schouderblad ligt.

Klachten

Een pees- of slijmbeursontsteking geeft veel pijn boven in de schouder en het is bijna niet mogelijk om de arm te bewegen. De meeste patiënten hebben vooral 's nachts last van de pijn. Ze liggen door de pijn veel wakker en kunnen geen comfortabele lig- of zithouding vinden. Opvallend is dat de pijn uitstraalt van de schouder naar de volledige bovenarm.

Diagnose stellen

Een peesontsteking wordt vastgesteld door lichamelijk onderzoek en door röntgenfoto's en echografie. De röntgenfoto's worden gebruikt om de kwaliteit van het bot in de schouder te controleren. Met behulp van een echografie is te controleren of er vocht in de pees of slijmbeurs zit. Deze onderzoeken zijn nodig om te controleren of de klachten niet veroorzaakt worden door een peesscheur, verkalkingen of artrose.

Behandeling

In eerste instantie wordt een ontsteking in de schouder behandeld met fysiotherapie en medicatie. Met oefeningen en door ontstekingsremmers te gebruiken kunnen de meeste patiënten de klachten onder controle krijgen. Soms is een lokale infiltratie een oplossing. Deze behandeling duurt ongeveer zes weken.

Als daarna de klachten aanhouden, is een operatie een mogelijkheid.
Tijdens een operatie verwijdert de orthopedisch chirurg de ontstoken slijmbeurs, zodat er meer ruimte is voor de overgebleven pezen. Na de operatie mag de patiënt gelijk de arm weer bewegen. De duur van de revalidatie varieert van zes weken tot drie maanden. De kans op slagen van de operatie is ongeveer 80%. Mogelijke complicaties zoals infecties, wondproblemen en zenuwletsel komen slechts zelden voor (minder dan 1%).
Na een operatie van de schouder kan er een schouderverstijving (frozen shoulder) ontstaan.

 

Laatst bijgewerkt op: 06 april 2023

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie