Overslaan en naar de inhoud gaan

Operatie bij Mortons neuroom

Gepubliceerd op: 04 februari 2022

Morton's neuroom is een verdikking van een zenuw in de voorvoet. Deze aandoening hoeft niet altijd met een operatie behandeld te worden. Alternatieve behandelingen zijn het aanpassen van de schoenen, dragen van steunzolen, pijnstillers of ontstekingsremmers. Mochten deze behandelingen niet voldoende zijn, dan is er een operatie mogelijk.

Operatie

Bij deze operatie maakt de orthopeed een snee aan de bovenzijde van de voet, tussen de twee tenen in. Een deel van de zenuw en het verdikte weefsel om de zenuw wordt verwijderd, om te voorkomen dat de verdikking snel terugkomt. De gewrichtsbandjes die de middenvoetsbeentjes met elkaar verbinden worden doorgesneden om de zenuw meer ruimte te geven. Het stukje zenuw dat is verwijderd, wordt naar het laboratorium gestuurd voor verder onderzoek.

De snee wordt gehecht en er wordt een drukverband aangelegd dat twee dagen blijft zitten. De patiënt dient twee weken rustig aan moeten doen om de wond op de voet te laten genezen. De voet mag dan wel worden belast. Na ongeveer 14 dagen komt de patiënt terug op de polikliniek om de hechtingen te laten verwijderen. De arts zal de uitslag van het weefselonderzoek bespreken. De (voor)voet kan na de operatie nog een paar weken dik blijven. Dit is normaal. Ook het gevoel in de twee tenen kan (tijdelijk) verminderd zijn omdat er zenuwtakjes zijn weggehaald.

Complicaties

Over het algemeen zijn patiënten na een operatie volledig klachtenvrij. In zeldzame gevallen kan er na de operatie opnieuw een Morton's neuroom ontstaan. Dit komt door het litteken dat ontstaat aan het uiteinde van de verwijderde zenuw.

Laatst bijgewerkt op: 04 februari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie