Overslaan en naar de inhoud gaan

Artroscopie van de knie

Kijkoperatie in de knie

Gepubliceerd op: 01 februari 2022

Artroscopie is een latijns woord voor een kijkoperatie. Door een artroscopie kan de arts het kniegewricht van binnen bekijken. Zo kan de juiste diagnose worden gesteld. Tijdens een kijkoperatie kunnen bijvoorbeeld de volgende aandoeningen worden vastgesteld:

Direct behandelen

Meestal kan de orthopedisch chirurg uw knie direct behandelen. Een scheur in de meniscus kan goed worden behandeld tijdens een kijkoperatie. De orthopedisch chirurg verwijdert dan het gescheurde deel van de meniscus of probeert deze te herstellen. Kraakbeenletsel kan in sommige gevallen ook direct worden verwijderd of worden hersteld.

Een gescheurde kruisband kan de orthopedisch chirurg niet direct behandelen. Als hiervan sprake is, bespreekt de orthopedisch chirurg na de operatie met de patiënt welke behandelmogelijkheden er zijn.

Verloop van de artroscopie

Een kijkoperatie vindt meestal plaats tijdens een dagopname. Dit betekent dat de patiënt na de operatie nog dezelfde dag naar huis mag. De operatie, die met een ruggenprik of onder narcose wordt gedaan, duurt ongeveer 30 minuten. 

Nadat de knie verdoofd is, komt er een bloeddrukband om het been, zodat er geen bloed meer naar de knie stroomt. De orthopedisch chirurg maakt twee of drie kleine sneetjes van ongeveer 1 cm in de knie. Via één van deze sneetjes brengt hij een camera (artroscoop) in, die gekoppeld is aan een beeldscherm waarop de operatie te volgen is. Via de andere sneetjes worden instrumenten ingebracht om de knie te behandelen. Afhankelijk van de aandoening wordt de knie direct behandeld.

Op de verpleegafdeling bespreekt de orthopedisch chirurg de uitkomsten van de artroscopie met de patiënt.

Mogelijke complicaties

Zoals bij iedere ingreep, bestaat er ook bij een artroscopie een kans op complicaties. Deze komen echter zelden voor. Mogelijke complicaties zijn:

  • Door de bloeddrukband kunnen na de operatie pijnklachten ontstaan of een ‘doof' gevoel in de knie doordat een huidzenuw bekneld is geraakt. Dit verdwijnt vaak na een paar dagen.
  • Het is mogelijk dat er een huidzenuw beschadigd raakt, doordat in de huid gesneden wordt. Hierdoor kan de huid rondom de wondjes ‘doof' aanvoelen of juist erg gevoelig zijn.
  • Soms ontstaat er een trombosebeen. Om dit te voorkomen krijgen patiënten na de operatie een injectie met antistollingsmiddelen.
  • In een enkel geval ontstaat er een langdurige forse zwelling, een bloeding of een ontsteking. In dat geval dient u contact op te nemen met de polikliniek Orthopedie.
  • Na een kijkoperatie blijft de knie soms een paar weken dik. Dat komt doordat het gewrichtsslijmvlies geïrriteerd is. Dit kan verholpen worden met fysiotherapie of medicijnen.

 

Folder

Bekijk ook de folder: Kijkoperatie (artroscopie) van de knie

 

Laatst bijgewerkt op: 01 februari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie