Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Gescheurde meniscus

Voetbalknie

Gepubliceerd op: 31 januari 2022

Een knie heeft een binnen- en een buitenste meniscus. Voor een volledig functionerende knie, die bij het sporten soepel draaibewegingen kan maken, is de meniscus onmisbaar.

Doordat een meniscus voor het grootste deel niet doorbloed is, geneest een gescheurde meniscus niet goed uit zichzelf.

Oorzaak

Een meniscus kan scheuren bij sporten of diep hurken. Bij ouderen kan door slijtage en vermindering van de elasticiteit sneller een scheur in de meniscus ontstaan. Daarvoor hoeft de knie niet eens te verdraaien.
Een scheur in de binnenmeniscus komt vijf keer zo vaak voor als in de buitenmeniscus. Dit komt waarschijnlijk doordat de binnenmeniscus minder mobiel is dan de buitenmeniscus, die los ligt van de buitenste gewrichtsband.
Een scheur in de meniscus kan voor komen in combinatie met letsel aan de voorste kruisband of de binnenste band in de knie.

Klachten

Een gescheurde meniscus kan met relatief weinig klachten gepaard gaan, maar ook pijn geven met zwelling van de knie. Als een deel van de kapotte meniscus losschiet, kan dit bekneld raken in het kniegewricht. In dat geval kan de knie niet meer strekken en zit deze ‘op slot'. Door met de knie te draaien kan dit probleem worden verholpen (gaat van het slot af).

Diagnose

De arts kan een gescheurde meniscus vaststellen tijdens een lichamelijk onderzoek. Daarnaast wordt een röntgenfoto gemaakt om te controleren op artrose of andere botafwijkingen. Soms is het niet goed duidelijk of de meniscus gescheurd is. Dan kan er een MRI-scan gemaakt worden.

Behandeling

Een artroscopie van de knie kan meer duidelijkheid geven. Als de meniscus inderdaad kapot is, verwijdert de orthopeed het kapotte gedeelte tijdens deze kijkoperatie. Bij jonge mensen en een gunstige plek van de scheur (in het goed doorbloede gedeelte dicht bij het kapsel) kan een scheur soms ook gehecht worden. Bij oudere mensen zijn klachten van de knie meestal het gevolg van artrose. Een gescheurde meniscus hoeft dan maar zelden verwijderd te worden, meestal kan volstaan worden met oefentherapie bij de fysiotherapeut of het het gebruik van pijnstillers

 

Laatst bijgewerkt op: 31 januari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

knieprothese-02-th-1.jpg
94 jaar en twee nieuwe knieën