Overslaan en naar de inhoud gaan

Gescheurde meniscus

Voetbalknie

Gepubliceerd op: 31 januari 2022

Een knie heeft een binnen- en een buitenste meniscus. Voor een volledig functionerende knie, die bij het sporten soepel draaibewegingen kan maken, is de meniscus onmisbaar.

Doordat een meniscus voor het grootste deel niet doorbloed is, geneest een gescheurde meniscus niet goed uit zichzelf.

Oorzaak

Een meniscus kan scheuren bij sporten of diep hurken. Bij ouderen kan door slijtage en vermindering van de elasticiteit sneller een scheur in de meniscus ontstaan. Daarvoor hoeft de knie niet eens te verdraaien.
Een scheur in de binnenmeniscus komt vijf keer zo vaak voor als in de buitenmeniscus. Dit komt waarschijnlijk doordat de binnenmeniscus minder mobiel is dan de buitenmeniscus, die los ligt van de buitenste gewrichtsband.
Een scheur in de meniscus kan voor komen in combinatie met letsel aan de voorste kruisband of de binnenste band in de knie.

Klachten

Een gescheurde meniscus kan met relatief weinig of geen klachten gepaard gaan, maar ook pijn geven met zwelling van de knie. Om de zwelling tegen te gaan is het belangrijk om uw knie zo snel mogelijk te koelen. Loop zo min mogelijk, het liefst helemaal niet. Maak wel voorzichtig draaibewegingen met de voet en enkel om de bloedcirculatie te bevorderen. 

Als een deel van de kapotte meniscus losschiet, kan dit bekneld raken in het kniegewricht. In dat geval kan de knie niet meer strekken en zit deze ‘op slot'. Door met de knie te draaien kan dit probleem soms worden verholpen (gaat van het slot af).

Diagnose

De arts kan een gescheurde meniscus vaststellen tijdens een lichamelijk onderzoek. Daarnaast wordt een röntgenfoto gemaakt om te controleren op artrose of andere botafwijkingen. Soms is het niet goed duidelijk of de meniscus gescheurd is. Dan kan er een MRI-scan gemaakt worden.

Behandeling

Als de scheur in het relatief goed doorbloede buitenste deel van de meniscus zit, kan dit spontaan genezen. Dit duurt gemiddeld enkele maanden.

Kijkoperatie

Een artroscopie van de knie kan meer duidelijkheid geven. Als de meniscus inderdaad kapot is, verwijdert de orthopeed het kapotte gedeelte tijdens deze kijkoperatie. Bij jonge mensen en een gunstige plek van de scheur (in het goed doorbloede gedeelte dicht bij het kapsel) kan een scheur soms ook gehecht worden.

Niet-operatief behandelen

Met name bij wat oudere mensen (50/60+) zijn pijnklachten van de knie meestal het gevolg van artrose (slijtage). Een operatie van de gescheurde meniscus heeft dan weinig zin omdat de klachten van de slijtate van het kraakbeen komen en vaak niet van de scheur in de meniscus. Meestal is oefentherapie bij de fysiotherapeut een effectieve methode om de knie sterker te maken zodat de meniscus en het kraakbeen minder belast worden en de klachten verdwijnen. Ook pijnstillers kunnen effectief zijn en/of het geven van een injectie.

Als de klachten blijven dan volgt soms alsnog een operatie. 

 

Laatst bijgewerkt op: 07 juni 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie