Overslaan en naar de inhoud gaan

Tractiebehandeling

Behandeling heupluxatie bij kinderen

Gepubliceerd op: 01 februari 2022

Een tractiebehandeling wordt geadviseerd bij kinderen bij wie de heup uit de kom is geraakt (heupluxatie). Dit is een pijnloze behandeling, om de heup weer terug in de kom te plaatsen. De spieren en de pezen in de heup worden met gewichtjes voorzichtig opgerekt, zodat na enkele weken de heupkop weer soepel in de heupkom kan glijden.

Tractie 

Bij een tractiebehandeling ligt het kind op bed met de beentjes in de lucht. Er wordt met gewichtjes aan de benen getrokken, waardoor de spieren en pezen langzaam opgerekt worden. Dit gebeurt eerst in de lengterichting. Na enkele dagen worden de beentjes langzaam uit elkaar bewogen tot ze helemaal gespreid zijn. Zo komt de heupkop in de goede positie in de kom te staan.

Artrogram en gipsbroek

Na de tractiebehandeling wordt een artrogram gemaakt om te controleren of de heup goed in de kom zit. Daarna wordt een gipsbroek aangelegd. Het artrogram en het aanleggen van de gipsbroek wordt op de operatiekamer gedaan, waarbij het kind onder narcose is. Door de gipsbroek kan het kind de beentjes niet bewegen, maar het doet geen pijn. Het dragen van de gipsbroek duurt drie maanden.

Alternatieve behandeling

Bij sommige kinderen wordt gekozen voor een spreidbroek in plaats van een tractiebehandeling. Dit hangt af van de ernst van de aandoening en de leeftijd van het kind. Ongeveer 95 procent van de kinderen met heupluxatie kan succesvol worden behandeld zonder operatie. Als de spreidbroek en/of een tractiebehandeling onvoldoende resultaat opleveren, dan kan er een operatie plaatsvinden. Kinderen die toch een operatie ondergaan, dragen daarna ook nog een gipsbroek.

 

Laatst bijgewerkt op: 01 februari 2022

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

Beste zorginstelling knieprothese 2021 Elsevier

©Fotografie Toon Hendriks
Sneller zelfstandig na een knie- of heupoperatie