KenniscentrumZiekte/aandoeningKnie › Gescheurde meniscus › Gescheurde meniscus

Gescheurde meniscus

Voetbalknie

Een knie heeft een binnen- en een buitenmeniscus. Als er een scheur in de meniscus zit, is er sprake van een zogenaamde ‘voetbalknie'. Voor een volledig functionerende knie, die bij het sporten soepel draaibewegingen kan maken, is de meniscus onmisbaar.
Doordat een meniscus voor het grootste deel niet doorbloed is, geneest een gescheurde meniscus niet goed uit zichzelf.

Oorzaak

Een voetbalknie kan veroorzaakt worden door het verdraaien van de knie. Dit gebeurt meestal tijdens het sporten. Vandaar de naam ‘voetbalknie'. Bij ouderen kan door slijtage en vermindering van de elasticiteit sneller een scheur in de meniscus ontstaan. Daarvoor hoeft de knie niet eens te verdraaien.
Een scheur in de binnenmeniscus komt vijf keer zo vaak voor als in de buitenmeniscus. Dit komt waarschijnlijk doordat de binnenmeniscus minder mobiel is dan de buitenmeniscus, die los ligt van de buitenste gewrichtsband.
Een scheur in de meniscus komt vaak voor in combinatie met letsel aan de voorste kruisband of de binnenste band in de knie.

Klachten

Afhankelijk van welke meniscus is gescheurd, kan de pijn aan de buitenzijde of binnenzijde van de knie zitten. De pijn is constant aanwezig en verergert bij lopen.
Als een deel van de kapotte meniscus losschiet, kan dit bekneld raken in het kniegewricht. In dat geval kan de knie niet meer strekken en zit deze ‘op slot'. Door met de knie te draaien kan dit probleem worden verholpen (gaat van het slot af).

Diagnose

De arts kan een gescheurde meniscus vaststellen tijdens een lichamelijk onderzoek. Daarnaast wordt een röntgenfoto gemaakt om te controleren op artrose of andere botafwijkingen. Soms is het niet goed zichtbaar of de meniscus gescheurd is. Dan kan er een MRI-scan gemaakt worden.

Behandeling

Een artroscopie van de knie kan meer duidelijkheid geven. Als de meniscus inderdaad kapot is, verwijdert de orthopeed het kapotte gedeelte tijdens deze kijkoperatie.
Als het technisch mogelijk is, wordt een meniscusscheur gehecht, zodat deze voor de knie behouden blijft. Dit kan alleen met een scheur die op de plaats zit waar de meniscus vasthecht aan het kapsel. Dit gedeelte is goed doorbloed waardoor het mogelijk is om de meniscus te hechten.


Deel deze pagina: